Stanivuković: Javni prevoz jeftiniji do 40 odsto, uručeni vaučeri za besplatni priključak na vodovod

GS
Foto: Banjaluka.rs.ba

BANjALUKA - Javni prevoz za sve korisnike mogao bi pojeftiniti do 40 odsto, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Plan je da, kako kaže, pojeftini javni prevoz za sve korisnike, a to znači da će svi penzioneri imati besplatan prevoz, radnici, srednjoškolci i osnovci, povoljniju cijenu karata, a bi bila jeftinija i pojedinačna karta, dok bi mjesečne karte bile zajedničke za sve prevoznike.

"Na taj način će građani imati svijest da je javni prevoz jeftiniji, te će se povećati korištenje javnog prevoza. Svagdje u svijetu je tako. U svakom drugom gradu bez pet do deset evra ne možete prići gradu autom i parkirati ga. Ideja je da ako građani žele u centar grada, neka sjednu u autobus. Mi hoćemo da 30 odsto banjalučana koristi javni prevoz, jer trenutno samo 7,5 odsto građana koristi ovaj vid prevoza, što je sramno", kazao je Stanivuković i dodao da je ovo strateško opredjeljenje, te da naša saobraćajna kultura nije dobra.

"Mi radimo u centru grada pješačke zone, i pješak će imati prvenstvo, pa onda biciklisti i trotineti", objasnio je on i najavio da će grad da gradi dvije javne garaže kod Paskuline ciglane i Zenita.

"To će biti najbliže gdje možete parkirati aute u centru Banjaluke, tako rade svi gradovi u svijetu", istakao je Stanivuković, te dodao da neće mijenjati cijenu parkinga za stanare, ali da će redefinisati odluku ukoliko neko živi u prvoj ili drugoj gradskoj zoni.

"Neko ko dođe do centra grada na sat vremena, mora da zna šta to znači. Ako mu je cijena parkinga mnogo, postoji bicikl i javni prevoz, koji će biti pristupačniji", naglasio je Stanivuković, te dodaje da je cilj destimulisati odlazak i parkiranje automobila u centru grada.

"Pritišćemo prevoznike da kupe nove autobuse, da se građani ne voze šklopocijama", rekao je on, te dodao da poskupljenje parkinga nije udar na džepove građana jer će imati jeftiniju varijantu, a to je korišćenje javnog prevoza koji će biti daleko jeftinije.

Dodao je da se ne mijenjaju cijene nego zone, te da nije potrebno da ova odluka čeka sjednicu Skupštine grada Banjaluke.

Stanivuković je uručio danas građanima Banjaluke vaučere za besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju, te rješenja za besplatnu legalizaciju objekata.

Stanivuković je izrazio zadovoljstvo što su stvoreni uslovi da se riješe višedecenijski problemi građana Banjaluke.

"O besplatnoj legalizaciji se priča više decenija, ali se tek sada pomjeramo sa mjesta. Oko 2.000 porodica će dobiti krov nad glavom legalno, te uštedjeti 8.000, 12.000 ili 15.000 KM", rekao je Stanivuković novinarima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Vuk Višekruna istakao je da je nakon manje od godinu dana, otkako je u primjeni novi zakon o legalizaciji, ovo odjeljenje uradilo više od 2.000 rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata.

"Pristižu i novi zahtjevi, te pojačavamo tempo jer nam je plan da u naredne dvije ili tri godine ovaj posao privedemo kraju", rekao je Višekruna.

Direktor preduzeća "Vodovod" Predrag Duduković naveo je da je u proteklih nekoliko mjeseci ovo preduzeće izvelo više od 150 besplatnih priključaka.

"U narednom periodu ćemo intenzivirati aktivnosti na ovom poslu, kako bismo što prije riješili ove probleme", rekao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana