Stanivuković: Imamo hiljade placeva za mlade bračne parove, potrebno 16 ruku u Skupštini

Katarina Šaponja
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sve odbornike pojedinačno da potpišu zahtjev za usvajanje odluke o besplatnoj dodjeli placeva za mlade bračne parove.

Prema njegovim riječima, u narednih pet dana tražiće od svakog odbornika pojedinačno da potpiše da li je za ovu odluku.

- Banjaluka bi bila prvi grad koji dijeli placeve na ovaj način, uz besplatne građevinske dozvole, projekat za kuću, priključke za vodu i kanalazaciju to bi bilo 50.000 KM direktne finansijske podrške jednoj porodici – kazao je Stanivuković.

Kako ističe, prema podacima republičkih ustanova godišnje 600 porodica napusti Republiku Srpsku, te upitao ko u takvim trendovima može da odbije ovu odluku kojom bi zadržali ljude na ovim prostorima.

 - Pozivam sve mlade bračne parove do 35 godina da se jave u kancelariju broj 22 i iskažu interesovanje za dodjelu placa kako bi se i na taj način izvršio pozitivni pritisak na Skupštinu – naveo je gradonačelnik.

Kazao je i da je neophodno da se održavaju redovne sjednice Skupštine Grada, jer mnoga životna pitanja čekaju, poput besplatnih placeva za mlade bračne parove i rješenje vodosnabdijevanja sa sistema „Tunjice 1 i 2“.

- Svjedoci smo da imamo više vanrednih nego redovnih sjednica, te kada dođemo u situaciju da imamo redovnu sjednicu, sve tačke skinu i ostane samo par njih – rekao je Stanivuković.

Kada je riječ o besplatnim placevima, ističe da je urađeno sve što je do gradske administracije, te da je sada potrebno 16 odbornika koji će da usvoje ovu odluku.

– Da nema političke osvete, danas bismo mogli reći da Banjaluka kao prvi grad ima besplatne placeve za mlade bračne parove. Pripremili smo hiljadu placeva, urađena je parcelacija, pripremljen javni poziv ali od aprila sve to čeka Skupštinu da donese jednu takvu odluku – naveo je gradonačelnik.

Ovom prilikom, pozvao je i na usvajanje odluke o rješenju pitanja vodosnabdijevanja sa rezervoara „Tunjice jedan i dva".

- Treba nam deset miliona maraka kako bismo proširili ovaj sistem koji ranije nije dobro urađen. Vratili smo 25 miliona KM i imamo kapaciteta da realizujemo ovu odluku – kazao je gradonačelnik.

Najavio je da ukoliko rukovodstvo Skupštine Grada ne zakaže sjednicu, on će to učiniti u skladu sa Poslovnikom – i to u narednih nekoliko dana.

Odbornik u Skupštini Grada, Dragan Milanović, koji je danas potpisao zahtjev za donošenje odluke o besplatnim placevima, kazao je da i ovom prilikom ukazuje na neophodnost održavanja redovnih sjednica Skupštine Grada.

- Ove godine imali smo samo tri redovne sjednice, a u periodu od 30. novembra svega četiri, što je nedovoljno jer brojna važna pitanja za građane Banjaluke i dalje ostaju neriješena – istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, svjedoci smo da je na protekloj sjedinici 86 tačaka skinuto, odnosno da je prekršen Poslovnik i nije im dozvoljeno da se izjasne o predloženim tačkama dnevnog reda – kazao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana