Stanivuković i Ilić dogovorili da šesta sjednica bude održana u ponedjeljak: Vrijeme je da se “spusti lopta”

Tamara Bubnjević
Stanivuković i Ilić dogovorili da šesta sjednica bude održana u ponedjeljak: Vrijeme je da se “spusti lopta”

BANjALUKA - Šesta sjednica Skupštine grada, koja je prvobitno bila zakazana za 21. septembar, pa otkazana, nije održana ni juče zbog nedostatka kvoruma. Odbornici skupštinske većine nisu došli na zakazani nastavak zasjedanja, kako su i najavili u ponedjeljak.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić odgodio je sjednicu, a na konferenciji za novinare rekao je da je na sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem dogovoren nastavak ove sjednice u ponedjeljak, 11. oktobra.

- Mislim da je sastanak početak i kontinuitet radnih sastanaka između skupštinske većine i gradonačelnika, svjesni da jedna strana bez ove druge ne može napraviti ništa u interesu građana - kazao je Ilić.

On je do kraja sedmice najavio sastanak svih političkih partija koje učestvuju u radu Skupštine.

- Siguran sam da je ovo jedini način komunikacije. Imali smo priliku da vidimo svakakve izjave sa svih strana i vrijeme je da “spustimo loptu” i pronađemo zajednički jezik - rekao je Ilić.

Dodao je da će sjednica u ponedjeljak trajati koliko god bude bilo potrebno, te da se nada dovoljnom broju odbornika u skupštinskim klupama.

Stanivuković je kazao da je održao sastanak sa Ilićem imajući u vidu važnost održavanja sjednice, jer bi njenim daljim prolongiranjem kasnile naredne sjednice i tako bi ostalo sporno dobijanje budžeta do decembra.

- Shvatam koliko je važan ovaj rebalans budžeta jer je za 23 miliona KM veći budžetski okvir. Našli smo jednu vrstu kompromisnog rješenja i putanju kojom treba da se krećemo - izjavio je Stanivuković.

Dodao je da je njegov zahtjev bio da sjednica bude održana odmah u ponedjeljak i da se radi dok god se ne završi, te da je Ilić to prihvatio.

- Naredne sedmice imaćemo završene sve važne tačke, što znači da ćemo uhvatiti posljednji ritam rada ako hoćemo da imamo prijedlog rebalansa budžeta, ali i prijedlog budžeta za narednu godinu - poručio je Stanivuković. Objasnio je da je na sastanku sa Ilićem bilo riječi i o predloženoj emisiji obveznica od šest miliona KM za kapitalne infrastrukturne projekte, te da se sa skupštinskom većinom može razgovarati o prijedlozima projekata koji su u najboljem interesu građana.

Odbornik Pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić Medo kazao je da se sve u vezi sa sjednicama Skupštine grada pretvorilo u cirkus.

- Previše smo se zaigrali politike. Da sam na mjestu građana, ne bih bio toliko tolerantan - rekao je Lazić.

 Amandmani

Draško Stanivuković je istakao da je tokom sastanka sa Mladenom Ilićem razgovarao i o amandmanima na budžet koje je ranije uložila skupštinska većina.

- Tokom oktobra trebalo bi da bude poznat i stav Ustavnog suda Republike Srpske povodom amandmana, koji ćemo poštovati i jedni i drugi. Svako ima pravo da predlaže i ulaže amandmane, od kojih smo jedan dio smatrali dobrim, poput podrške porodiljama, za koju nikada nisko rekli da neće biti ispoštovana - kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana