Stanivuković "gasi požar": Šta je obećano mještanima Borika?

Katarina Šaponja
Stanivuković "gasi požar": Šta je obećano mještanima Borika?

Saslušali smo i usvojili zahtjeve mještana naselja Borik, koje će grad realizovati u narednom periodu.

Ovo je poručio gradonačelnik Draško Stanivuković nakon razgovora sa mještanima Borika o aktuelnim pitanjima za ovo naselje.

- Povećaćemo broj parking-mjesta, smanjiti spratnost stambeno-poslovnih objekata čija izgradnja je planirana kod lokalne pijace, a ulica koja im je važna ostaće jednosmjerna i biće zadržana sva postojeća parking-mjesta - istakao je Stanivuković.

Poručio je i to da su mu mještani ukazali i na potrebu obnove dječijih igrališta, izgradnju javne garaže. Osim toga mještani su dodatno uputili zahtjev za uvođenje naplate parkinga da bi se omogućilo nesmetano parkiranje stanara.

- Smatramo da su njihovi zahtjevi opravdani te ćemo pronaći način da ih sve i realizujemo - kazao je Stanivuković i dodao da su nakon njihovog dolaska i razgovora mještani Borika vidno zadovoljni, zbog čega je srećan.

Podsjećamo stanari naselja Borik prije nešto više od mjesec dana protestovali su zbog izmjena regulacionog plana kojima je najavljena izgradnja novih višespratnica na dvije lokacije. Oni su iskazali nezadovoljstvo, jer je izmjenom regulacionog plana, na prostoru Male pijace planirana izgradnja dva nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta za još jedan sprat, dok je na mjestu nekadašnje fabrike “Fruktona” u planu izgradnja kompleksa lamela, koji bi trebalo da ima do 10 spratova.

Stanari smatraju da je planirana izgradnja novih zgrada na preostalim neizgrađenim površinama nehumana i zalažu se za izgradnju dječijeg igrališta i vrtića.

Dogradnja vrtića “Nataša 2”, čime bi već tokom ovog ljeta trebalo da budu obezbijeđena dodatna mjesta za boravak mališana, počela je 11. jula.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Petar Jokanović kazao je da će otvaranje novih stotinu mjesta u vrtiću “Nataša” značiti naselju Borik, kao jednom od najvećih banjalučkih naselja, koje se suočava sa nedovoljnim kapacitetom mjesta u vrtićima.

Garaža

Gradski odbor DEMOS-a Banjaluka predložio je na mjestu Male pijace izgradnju javne garaže sa 600 mjesta.

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić istakao je ranije da su napravili plansko rješenje za garažu, prema kojem bi ovaj objekat imao tri sprata, krov bi bio iskoristiv, a u prizemlju bi se nalazili poslovni prostori.

- Mještani Borika nemaju dovoljno parkinga, a ova garaža bi taj problem riješila, tu bi bilo mjesta za 500-600 automobila - istakao je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana