Stanić: Odobriti sredstva za izradu šumsko-privredne osnove za šume u privatnoj svojini

GS
Stanić: Odobriti sredstva za izradu šumsko-privredne osnove za šume u privatnoj svojini

BANjALUKA - U budžetu Odjeljenja za privredu nisu planirana sredstva za izradu šumsko-privredne osnove za šume u privatnoj svojini Grada Banjaluke. Molim gradonačelnika da se u prijedlog Nacrta budžeta uvrste i inicijalna sredstva za njegovu izradu i izabere izvođač radova.

Rekao je ovo odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada Banjaluka Velibor Stanić komentarišući na današnjoj sjednici, obrazloživši zašto je neophodno obratiti pažnju na pomenutu stavku.

"Riječ je o planskom dokumentu koji izrađuje Grad uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i donosi se na period od 10 godina. Važeća šumsko-privredna osnova za šume u privatnoj svojini je istekla sa 31. decembrom prošle godine", rekao je Stanić.

On je podsjetio da je početkom decembra 2020. godine led napravio velike štete u privatnim šumama na području mjesnih zajednica Bronzani Majdan, Melina, Borkovići, Pervan i drugim.

"Šumsko-privredna osnova se radi iz sredstava koje šumsko gazdinstvo od urađenih stručno-tehničkih usluga uplaćuje na račun budžeta Grada i to su isključivo namjenska sredstva za ove stvari. Zamolio sam načelnicu Odjeljenja za finansije Božanu Šljivar da se inicijalna sredstva za ovu izradu planiraju u budžetu Grada u iznosu od minimalno 50.000 KM za ovu godinu, s tim da izrada ovog planskog dokumenta košta otprilike za 17.000 hektara 170.000 KM plus PDV", istakao je Stanić.

On je dodao da se ne moraju sva sredstva planirati za ovu godinu te da se dio može ostaviti i za sljedeću.

"Ali taj dokument moramo donijeti zajedno sa Ministarstvom ove godine kako bi Ministarstvo dalo saglasnost i da bi se ljudima omogućilo da tu štetu koju su pretrpili saniraju. Ponavljam, riječ je o ogromnim štetama, leži desetine kubnih metara šume, to moramo da završimo", zaključio je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana