Stanić: Dobili smo značajna međunarodna sredstva za razvojnu agendu

GS
Stanić: Dobili smo značajna međunarodna sredstva za razvojnu agendu

BANjALUKA - Drago mi je da mogu sa zadovoljstvom obavijestiti javnost o nedavnom uspjehu Gradske razvojne agencije Banjaluka (CIDEA) u pribavljanju značajnih sredstava iz međunarodnih fondova za našu razvojnu agendu, poručio je direktor banjalučke Gradske razvojne agencije Neven Stanić.

On je naglasio da ovi projekti predstavljaju ključne inicijative za unapređenje različitih sektora našeg društva i pružaju nam priliku da ostvarimo konkretne rezultate u oblastima koje su od vitalnog značaja za naš grad i regiju.

- U oblasti unaprjeđenja tržišta rada, završili smo projekat „Integracija nezaposlenih osoba na tržište rada uz pomoć LPZ Banja Luka“, koji je finansiran iz Programa „EU za oporavak“. Sa budžetom od 337.464,06 KM, ovaj projekat nam je omogućio da pružimo podršku nezaposlenim osobama i olakšamo njihovu integraciju na tržište rada – objasnio je Stanić.

On je dodao da je u sektoru obrazovanja, obezbjeđen projekat „Jačanje kapaciteta za praktičnu nastavu u Javnoj ustanovi Tehnička škola Banja Luka“ koji je odobren za finansiranje iz Regionalnog fonda za izazove-RCF-KFW u iznosu od 560.000 evra.

Ova inicijativa će trajati tri godine i ima za cilj unapređenje obrazovnih kapaciteta i praktične nastave, što će značajno doprineti kvalitetu obrazovanja u našoj zajednici.

- U oblasti turizma, ponosni smo na projekat „Zelena i mistična dunavska pripovjedačka ruta - MISTIČNI DUNAV“, koji uključuje 10 partnera iz 9 zemalja i 11 pridruženih partnera. Ukupna vrijednost projekta je 1.979.634,48 €, a CIDEA će upravljati aktivnostima u vrijednosti od 150.615,00 €. Ovaj projekat, finansiran iz Interreg regionalnog programa za Dunavsku regiju, usmjeren je na razvoj inovativnih i održivih turističkih ruta duž Dunava. Konačno, u oblasti zelene ekonomije, projekat „Unaprjeđenje modernizacije, zelenih inovacija i tranzicije malih i srednjih preduzeća ka uspješnoj održivosti kroz transnacionalne prakse i alate“ (GREENSMES) ima ukupnu vrijednost od 1.570.283,00 €, dok će CIDEA realizovati aktivnosti u iznosu od 175.540,00 €. Ovaj projekat, koji će biti finansiran iz EU programa Interreg IPA ADRION, trenutno je u fazi potpisivanja Grant ugovora i očekujemo njegovu aktivaciju u skoroj budućnosti – objasnio je direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka

Stanić je zaključio da su pomenuti projekti dokaz kontinuiranog truda i posvećenosti u unapređenju naših lokalnih kapaciteta i ekonomskih sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana