Stanari naselja Centar kroz umjetnost i druženje do novog prostora za igru

Jana Kezić
Stanari naselja Centar kroz umjetnost i druženje do novog prostora za igru

BANjALUKA - Farbanje išaranih zidova i sađenje zelenila te postavljanje novih tribina i koša za basket, samo su neke od aktivnosti kojima će građani i aktivisti uljepšati plato iznad atomskog skloništa u banjalučkom naselju Centar 1.

Stanari ulice Sime Šolaje, zajedno s Udruženjem nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” i Centrom za umjetnost i urbanizam iz Berlina organizovali su manifestaciju “Atomsko druženje” u okviru međunarodnog projekta “Some call us Balkans”, koji je podržala Kreativna Evropa i Izvršna agencija evropske komisije za kulturu i obrazovanje.

Vesna Malešević iz Udruženja “Geto” kaža da je “Atomsko druženje” nastavak projekta koji je počeo prošle godine.

- Cilj je da se iskombinuju i uklope umjetnost i zajednica, što znači da projekat nosi i socijalnu dimenziju. Lani je u Banjaluci gostovalo osam umjetnika s Balkana, a ove godine s nama su partneri iz Berlina - kazala je Maleševićeva za “Glas Srpske”.

Tokom tri dana akcije zacrtali su da realizuju mnoge ideje.

- Uredićemo okolinu atomskog skloništa, okrečićemo zidove, postaviti tribine i koš, posadićemo novo zelenilo, a najbitnije je da radimo s komšijama koji nam pomažu u svemu tome - rekla je Maleševićeva. Ideja o uređenju atomskog platoa, priča ona, rodila se prije više od deset godina.

- Na ovoj lokaciji radimo već 12 godina. Tadašnja administracija grada pokušala je da napravi parking od krova atomskog skloništa i tada su djeca zaustavila bagere. Nakon toga došlo je do prenamjene regulacionih planova i dogovorena je izgradnja igrališta za djecu na toj lokaciji - objasnila je Maleševićeva.

Međutim, na toj lokaciji urađeno je veoma malo, a komšije svake godine s aktivistima ili samostalno organizuju aktivnosti poput ove. S obzirom da se atomsko sklonište, ističe Maleševićeva, nalazi između zgrada to je jedino sigurno mjesto za dječiju igru.

- U samom centru grada većinom su sve parkinzi i lokali, te komercijalni sadržaji pa za djecu tu više nema sigurnog mjesta, kao ni za odrasle gdje bi mogli da provode svoje slobodno vrijeme - rekla je Maleševićeva.

Istakla je da su komšije zadovoljne te objasnila da svaki put prije nego što zasuču rukave imaju sastanke na kojima razgovaraju o prioritetnim potrebama stanara.

- Ovaj put su nam ukazali da im je potreban koš i oni su ti koji pokreću aktivnosti - kaže ona, dodajući da su zadovoljni sa saradnjom sa stanarima, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova te pozvala građane da dođu i da im se pridruže.

Jedna od stanara Vesna Zarić kaže da već 13 godina priželjkuju da prostor iznad atomskog skloništa postane igralište.

- Ovo je jedan u nizu projekata koji stanari rade sami ili s udruženjima i veoma je značajan jer taj prostor koriste i sportska društva - kazala je ona.

Druženje

Vesna Malešević kaže da su u okviru ovog projekta organizovali i druženje komšija, skejtera i grafitera.

- Ovaj put grafiteri neće raditi zidove nego improvizovane žardinjere za drveće i to zajedno s djecom i roditeljima, a osim toga pridružiće nam se i skejteri, koji će svima da pokažu kako se koriste te sprave - rekla je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana