Stanara u ulici Sime Matavulja 2 od auta ne mogu u zgradu

Danijela Stokanić
Stanara u ulici Sime Matavulja 2 od auta ne mogu u zgradu

Banjaluka - Stanari zgrade u ulici Sime Matavulja 2 godinama muku muče sa nesavjesnim vozačima koji svojim automobilima parkiranim ispred njihove zgrade blokiraju ulaz. Zbog njih nijedan stanar u invalidskim kolcima ne može u svoj stan, a kamoli vatrogasci ili vozilo hitne pomoći.

Ogorčeni stanari kažu da su se bezbroj puta žalili nadležnim službama, te razmišljaju da, ako se ovaj problem uskoro ne riješi, preduzmu radikalnije mjere.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Sime Matavulja 2 Mirko Stajčić rekao je da već duže vrijeme od Odsjeka za parkinge i garaže traže da ispred zgrade obilježe parking mjesta.

- Od obilježavanja parking mjesta koristi bismo imali svi, jer bi oni naplaćivali parking, dok bi stanari mogli bez problema da prilaze do ulaza u zgradu. Ovako se više ne može! Više ni pješke ne mogu prići zgradi. Iskreno, očajni smo i ne znam više kome da se žalimo - kategoričan je Stajčić.

Dodao je da najveći problem stvaraju pojedinci koji dođu u obližnje institucije, pa da bi izbjegli plaćanje parkinga, vozila ostavljaju ispred zgrade, blokirajući prilaz stanarima.

Stanari pričaju da je prije nekoliko godina jedan od  njih, zbog nesavjesnih vozača koji ostavljaju automobile ispred zgrada, umalo ostao bez stana jer je izbio požar u njegovom stanu, a vatrogasci nisu mogli prići zgradi.

Bilo je i stanara koji su zbog pojedinaca plaćali kaznu od 200 maraka, samo zato što su svoj automobil ostavili na trotoaru, jer je put do ulaza u zgradu bio blokiran.

Šef Odsjeka za parkinge i garaže Branimir Papić izjavio je da trenutno ne postoji rješenje za problem parkiranja u ulici Sime Matavulja.

- Grad je nemoćan jer ne može da napravi veći parking. Jednostavno, nema prostora u tom naselju. Ranije je bila solucija da se parking napravi iza zgrade na zelenoj površini, gdje je predviđena garaža, ali drugi stanovnici naselja to nisu dozvolili - rekao je Papić.

Pored blokiranja ulaza, parkirani automobili blokiraju prilaze i obližnjim prodavnicama i drugim radnjama.

- Sramota je da nam kupci ne mogu prići. To je problem koji bi Gradska uprava morala da riješi. Ako nije u mogućnosti, onda najodgovorniji u gradu treba da stave prst na čelo i dobro razmisle o kadrovskoj politici - rekla je jedna od radnica u tamošnjoj prodavnici koja nije željela da se predstavi.

"Pauk služba"

Iz Gradske uprave ističu da Komunalna policija svakodnevno obilazi ovo naselje fotografišući nepropisno parkirana vozila, nakon čega pišu kazne nesavjesnim vozačima. Pored njih, u ovom naselju redovno interveniše i "Pauk služba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana