Štab za vanredne situacije izdao preporuke hotelijerima i ugostiteljima: Goste držati na rastojanju od dva metra

Aleksandar Stojanović
Štab za vanredne situacije izdao preporuke hotelijerima i ugostiteljima: Goste držati na rastojanju od dva metra

Štab za vanredne situacije grada izdao je juče preporuke za postupanje u hotelima i ugostiteljskim objektima u vezi sa virusom korona i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

 

 

U svim objektima pomenutog tipa važno je sprovoditi i poštovati opšte mjere sprečavanja prenosa infekcija.

- Potrebno je pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova te često provjetravati prostorije. Hotelijeri i ugostitelji trebalo bi da obezbijede potrebne količine sapuna ili gela za dezinfekciju ruku i papirne ubruse - poručili su iz štaba.

Kako su istakli, ako zaposleni ispoljavaju određene simptome respiratorne bolesti, poželjno bi bilo da nose zaštitne maske te sa gostima održavaju udaljenost od najmanje dva metra.

Što se tiče održavanja i čišćenja prostorija, u uputstvu stoji da bi radnici prije čišćenja trebalo da stave zaštitne maske i rukavice i izbjegavaju dodirivanje lica i očiju.

- Prije svega potrebno je otvoriti sve prozore. Sve radne površine treba oprati deterdžentom, nakon toga isprati vodom i na kraju dodati sredstvo za dezinfekciju. A isti postupak je i u toaletima. Nakon toga treba oprati krpe na 90 stepeni i na njih nanijeti sredstvo za dezinfekciju, a zaposleni treba da opere ruke sapunom i vodom - naveli su u uputstvu i dodali da je sav otpad pronađen u prostoriji potrebno što prije odložiti u kante za smeće.

Radnicima hotela date su preporuke za postupanje sa gostima kod kojih uoče simptome bolesti, a kao prvi korak je navedeno da informacija bude saopštena upravi ili direktoru hotela, koji je dužan da obavijesti nadležnu epidemiološku službu.

- Osobi za koju se sumnja da je zaražena zaposleni treba da savjetuju da ne napušta sobu. Treba da joj daju zaštitnu masku i papirne maramice, a ako je kontakt sa osobom neophodan, najbolje da bude određeno jedno lice koje će za to biti zaduženo. Opremu koju takvo lice koristi, nakon upotrebe, potrebno je što prije odložiti u plastične kese i baciti u kante za otpatke predviđene za infektivni otpad - savjetuju u uputstvu.

Sobe u kojim su boravila takva lice najbolje bi bilo zatvoriti na 72 časa, a nakon toga ih dezinfikovati po koracima koji su navedeni i kao preventivni.

Otkazan kolegijum

Zbog situacije sa virusom korona kolegijum Skupštine pomjeren je za narednu sedmicu, a za sedam dana pomjerena je i sjednica Skupštine grada, koja je trebalo da bude održana 25. marta.

- Zbog mjera koje je uvela Vlada RS i aktuelne situacije odlučeno je da će sjednica Skupštine grada biti održana najvjerovatnije 1. aprila, a iz istog razloga pomjerena je i sjednica kolegijuma, koja je trebalo da bude održana sutra - poručili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana