Šta su „Depot“ i banjalučka „Čistoća“ dogovorili nakon raskida ugovora o odlaganju otpada

Danijela Bajić
Šta su „Depot“ i banjalučka „Čistoća“ dogovorili nakon raskida ugovora o odlaganju otpada

BANjALUKA – Uprava preduzeća „Depot“ koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima raskinula je ugovor sa banjalučkom „Čistoćom“ o odlaganju otpada, ali je na sastanku koji je održan danas u poslijepodnevnim časovima dogvoreno da odluka o raskidu bude povučena u ponedjeljak.

Potvrdio je to za „Glas Srpske“ tehnički direktor ,,Depota” Milenko Jaćimović i rekao da su predstavnici ove regionalne deponije, preduzeća "Čistoće" i Gradske uprave Banjaluka do sada imali najkonstruktivniji razgovor.

Razlog za raskid ugovora bio je dug „Čistoće“, a koji, kako su sabrali u „Depotu“ iznosi nešto više od pola miliona maraka. te to što „Čistoća“ nije dostavila bankarsku garanciju za plaćanje obaveza, kao i to što fakture nije plaćala osam dana po njihovom dostavljanju, a što je bilo dogovoreno potpisanim ugovorom.

- Na današnjem sastanku riješili smo tri velika problema. To je da se odblokira i dalje nastavi odlaganje otpada, zatim regulisanje obaveza preduzeća "Čistoća" prema "Depotu" i slijed daljeg učešća predstavnika Grada (grad je suvlasnik u oba preduzeća) na rješavanju sporazuma koji će omogućiti "Depotu" da ide u objavu javne nabavke za izgradnju, odnosno proširenja sanitarne kasete – rekao je Jaćimović i dodao da je sastanku odlučeno da se u ponedjeljak povuče raskid ugovora između "Depota" i "Čistoće".

U „Čistoći“ su za portal Kapital rekli ne spore da dug postoji, ali smatraju da on ne može i ne smije biti povod za jednostrani raskid ugovora.

Kažu da su dugovanja ranije bila i veća, ali da do danas to pitanje niko na ovaj način nije pokretao.

Direktor preduzeća Aleksandar Bajić naglasio je da je dio duga već plaćen u posljednjih nekoliko dana te da  grad Banjaluka duguje „Čistoći“ značajno više novca nego što „Čistoća“ duguje “Depotu”, a riječ je o istom poslu.

-Mi od grada ne možemo naplatiti uslugu kako bi novac mogli proslijediti „Depotu“. Pozivamo nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema i nešto preduzmu kako ne bi došlo do ekološke katastrofe - poručio je on.

Loši poslovni odnosi između dva preduzeća traju već duže vrijeme, a kulminirali su prije nekoliko dana kada su kamioni „Čistoće“ zaustavljeni na kapiji regionalne deponije.

Uprava „Depota“ se branila činjenicom da im je inspekcija naložila da promjene način rada, koji je na kraju rezultirao gužvom i sporijim prijemom kamiona.

Inače, po važećim sudskim odlukama, zemljište na kojem je deponija pripada „Čistoći“, što je i osnov svih problema dvije strane.

Grad je po pitanju ovog problema u septembru prošle godine tražio mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju koje je  navelo da jednostrani raskid ugovora nije rješenje niti opravdan postupak, savjetujući suprostavljene strane da sporove rješavaju sudskim putem ne ometajući jedna drugu u svojim poslovima.

Oni su tada naveli da smatraju kako „Čistoća“ treba da redovno plaća svoje obaveze i smanjuje dug kako bi „Depot“ mogao nesmetano poslovati, ali i da „Depot“ sa druge strane ne treba da spriječava odlaganje otpada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana