Srušena stabla uklanjaju s prvim lijepim danima

Maja Stanojević
Srušena stabla uklanjaju s prvim lijepim danima

BANjALUKA - Iz Šumskog gazdinstva Banjaluka najavili su da će pripremiti projekat za sanaciju štete koja je nastala u decembru prošle godine kada je, zbog hladnog vremena i ledene kiše, porušeno oko 1.500 kubnih metara šume na prostoru Banj brda.

Iz Šumskog gazdinstva Banjaluka saopštili su da je riječ o velikom broju stabala koja su stradala od ledene kiše i nevremena tokom decembra prošle godine.

- Zbog toga ćemo pripremiti projekat za sanaciju štete i, kada to vremenski uslovi dozvole, krenućemo sa ovim poslom - kazali su u Šumskom gazdinstvu Banjaluka.

Dodali su da ovaj posao dodatno otežava činjenica da je većina stradalog drveća na dosta nepristupačnom terenu, i to na potezu od Trešnjika prema Zmajevcu.

Podsjećamo, tokom nevremena početkom decembra 2020. godine, zbog ledene kiše, porušen je veliki broj stabala na širem području grada, na potezu od Bukvaleka, Bistrice, Rekavica, Piskavice, Čokorskih polja, Saračice, Krčmarica pa sve do Bronzanog Majdana.

Poznato gradsko izletište Banj brdo svakodnevno posjećuju mnogobrojni rekreativci, a tokom pandemije uzrokovane virusom korona ova lokacija je bilo posebno draga velikom broju Banjalučana. Nakon nevremena mnogi su u više navrata negodovali jer porušena stabla nisu još uklonjena.

- Često dolazim na Banj brdo da bih šetao, vježbao i disao čist vazduh. Neprijatno sam se iznenadio jer stabla nisu uklonjena ni nakon više od mjesec poslije nevremena u decembru prošle godine - kazao je Banjalučanin Marko A.

Marija G. kazala je da često dolazi u šetnju na Banj brdo sa prijateljicama.

- Izletište posjećujemo dva-tri puta sedmično. Sjećam se da se i ranijih godina dešavalo da nevrijeme, padavine i hladnoća sruše stabla, pa onda tako srušena stoje mjesecima. Čitala sam u medijima da ne mogu da ih uklone zbog nekih procedura, ali smatram da ne bi trebalo da to bude izgovor - rekla je ova Banjalučanka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana