Srednjoškolski dom proslavio krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija: Tradiciju i običaje čuvaju u čast apostola

Jasmina Salopek
Srednjoškolski dom proslavio krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija: Tradiciju i običaje čuvaju u čast apostola

Bogatim programom i lomljenjem slavskog kolača u prisustvu velikog broja zvanica i učenika, Srednjoškolski dom juče je proslavio krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija, iskoristivši ovu priliku da podsjete na važnost vjere, sloge i ljubavi.

Učesnici programa i gosti prisjetili su se važnosti djela dvojice braće apostola u čiju čast su se okupili, a koji su cijeli život posvetili širenju pismenosti i hrišćanstva.

Direktor doma Siniša Ovuka za “Glas Srpske” kaže da su slava, kao i sam datum posvećen Ćirilu i Metodiju važni za održanje tradicije i običaja.

- Važno je da djeca znaju odakle potiču i kakvi su običaji, pogotovo u ova izazovna vremena - rekao je Ovuka, dodajući da je važno da se svi drže zajedno kako bi budućnost bila svjetlija.

Simbolika slavske svijeće u domu, ističe Ovuka, veoma je važna i ima posebnu jačinu.

- Kod nas borave uglavnom djeca s krajiških krajeva koja su poznata po čojstvu - ističe on, te pojašnjava da dokle god gori svijeća, mogu računati na svijetlu budućnost našeg naroda. Ovuka je s prisutnima podijelio i lijepu vijest da je pokrenuta inicijativa za izgradnju novog đačkog doma.

- Vrijeme je da se rješava status zgrade koja je stara i ruševna. Ovu ideju podržala je i Gradska uprava - kaže Ovuka.

Među prisutnima je bila i Nada Račić, koja više od tri decenije radi u domu kao medicinska sestra, a sljedećeg mjeseca ispraćaju je u penziju. Tim povodom uručen joj je simboličan poklon.

- Rad s djecom je divan. Nakon 10 godina rada u Univerzitetskom klinikom centru prešla sam ovdje 1992. godine i nisam zažalila - kaže Račićeva za “Glas Srpske”, ističući da joj je drago što je penziju dočekala baš u ovoj ustanovi.

Ona se prisjetila da su u domu živjeli i roditelji i njihova djeca, tako da je za svog radnog vijeka dočekala i ispratila dvije generacije iz jedne porodice.

Program su svojom igrom upotpunile vesele i energične članice Kulturno-umjetničkog društva “14. februar” iz Debeljaka, a nastup su započele igrama iz Leskovca. Djevojke su, osim igre, uz zvuke harmonike otpjevale “Ovo je Srbija”, kao i pjesmu “Junaci sa Košara”.

Učenica Hristina Desančić prisutnima se predstavila pjesmama “Sitan kamen do kamena” i “Sini jarko sunce sa Kosova”, a za “Glas Srpske” rekla je da je uzbuđena što je dio programa.

- Svoje uzbuđenje i radost ne znam kako bih opisala. Ovo je samo jedan od načina da doprinesem slavi našega doma - rekla je Desančićeva.

Najuspješnijim učenicima uručene su knjige, kao skroman poklon i zahvalnost za njihov trud i rad, a povodom slave održana su i sportska takmičenja u odbojci, stonim tenisu, fudbalu i šahu.

Istorijat

Srednjoškolski dom, koji obezbjeđuje smještaj i ishranu za đake, čini zidana zgrada koja je napravljena 1937. godine, a useljena je tri godine kasnije, kao i montažna zgrada iz 1971. godine.  Do 1994.  godine dom je nosio naziv Dom učenika “Veselin Masleša”, a od 2010. godine posluje kao Javna ustanova Srednjoškolski dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana