Srednjoškolski dom organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi: Đaci i zaposleni pokazali veliko srce

Maja Stanojević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Punoljetni učenici i zaposleni u Srednjoškolskom domu pokazali su humanost u akciji dobrovoljnog darivanja krvi, organizovanoj u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, povodom krsne slave ovog doma, Svetog Ćirila i Metodija.

Direktor Doma Siniša Ovuka kazao je za "Glas Srpske" da se za ovu hvale vrijednu akciju prijavilo 14 učenika i radnika Doma te da je njih 12 ispunilo zdravstene uslove.

- Krv je darovalo osam srednjoškolaca i četvoro zaposlenih, koji su na taj način pokazali humanost i želju da pomognu drugima. Riječ je o prvoj akciji našeg Aktiva koju smo organizovali na inicijativu zaposlenih u čast krsne slave Doma - izjavio je Ovuka.

Kako je istakao, u planu im je da akcija darivanja ove dragocjene tečnosti postane tradicija narednih godina.

- Ovom humanom akcijom mnogih zaposlenih i srednjoškolaca, dodatno smo uveličali krsnu slavu. Zbog epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi, nismo mogli upriličiti krsnu slavu kako dolikuje, pa smo organizovali i  akciju darivanja krvi kako bismo pomogli onima kojima je ona najpotrebnija - rekao je Ovuka.

Kazao je da je i virus korona vjerovatno imao uticaja na manji odziv zaposlenih i mladih zbog određenog prisustva straha kod radnika i srednjoškolaca.

-  Zaista smo zadovoljni odzivom jer je mnogo maturanata koji su već napustili dom, a mnogo je i onih koji piju terapije, te ne ispunjavaju zdravstvene uslove - zaključio je Ovuka.

Predsjednik Sindikata radnika Srednjoškolskog doma Aleksandar Cuca rekao je da su došli na ideju da pokrenu akciju darivanja krvi jer su svjesni važnosti  ove akcije.

- S obzirom da smo prvi put pokrenuli akciju, veoma smo zadovoljni što smo na ovaj način dali mali doprinos i iskazali humani gest - rekao je Cuca.

Srednjoškolac Damjan Simić, koji je juče dao krvi drugi put u životu, rekao je da je to učinio kako bi pomogao nekome i spasio nečiji život.

- Drago mi što sam učestvovao u ovoj akciji i imao čast da dam krv. Znam da će nekome mnogo značiti - rekao je ovaj mladi humanista.

Njegov drug Dejan Grubač kazao je da je ovo prvi put da daruje krv.

 - Krvi uvijek treba za operacije, pa mi je drago da sam učestvovao u ovoj humanoj misiji jer je svaka doza veoma vrijedna - kazao je Grubač.

Krsna slava

Krsna slava Srednjoškolskog doma, Sveti Ćirilo i Metodije, proslavljena je u prostorijama Doma uz poštovanje propisanih epidemiloških mjera.

- Skromno smo proslavili našu slavu. Organizovali smo svečani ručak za tridesetak zaposlenih u našim prostorijama. Uvijek ćemo se truditi da slavu obilježimo jer je to tradicija našeg naroda - istakao je direktor Doma Siniša Ovuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana