Srednjoškolci dali 294 doze krvi

Jasmina Perišić
Srednjoškolci dali 294 doze krvi

Banjaluka - Učenici četvrtih razreda srednjih škola prikupili su u jesenjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi 294 doze dragocjene tečnosti.

Organizator ove akcije, koja je počela krajem septembra a završena juče, nakon što su krv dali đaci Ekonomske škole, bila je Gradska organizacija Crvenog krsta.

- Naša omladina pokazala je svoje veliko humano srce. Svaka joj čast! Zadovoljni smo sa 294 doze, a ovaj broj je mogao biti i veći, koliki je odziv bio. Međutim, zbog jesenjih viroza mnogi nisu mogli da daruju krv, a neki su vraćeni zbog anemije - rekla je saradnik za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Koviljka Vlaški.

Prema njenim riječima, krv su dali maturanti deset srednjih škola: Gimnazije, Medicinske, Tehničke, Elektrotehničke, Poljoprivredne, Građevinske, Ekonomske, Tehnološke, Škole učenika u privredi i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

- Ovom prilikom zahvaljujemo svima. Drago nam je što smo ostvarili dobru saradnju sa školama, a hvala i profesorima, koji su takođe darovali krv - kazala je Vlaški.

Učenik Ekonomske škole Jovana Novaković, koja je juče prvi put dala krv, kaže da će se truditi da postane redovan davalac.

- Ovaj čitav proces je trajao oko pola sata, a sama pomisao da sam tim korisno izdvojenim vremenom možda nekome spasla život je neprocjenjiva - kazala je Novakovićeva.

Šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS dr Jasmina Jovanić rekla je da ovakve grupne akcije pune zalihe krvi, te da su od velikog značaja.

- Ne manjka nam krvi upravo zbog ovakvih akcija iako nam svakodnevno iz Kliničkog centra stižu zahtjevi za transfuziju krvi. Ekonomska škola kao posljednja u ovoj akciji darovala je 33 doze krvi - objasnila je Jovanićeva.

Ona je istakla da oko 30 do 40 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika nije bilo u stanju da trenutno daruje krv.

- Srednjoškolci su sad u fazi intenzivnog razvoja pa im je potrebno više željeza nego što unose. Mnogi jedu hranu koja baš i nije bogata potrebnim mineralima i vitaminima. Viroze i anemija su bile jače od želje da daju krv - rekla je Jovanićeva.

Ističe da Zavodu, naročito u jesenjem periodu, ne manjka zaliha krvi, ali da su te zalihe fiksne i da teško povrijeđenoj osobi može zatrebati i do 15 doza krvi kako bi joj spasli život.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS su rekli da su i studenti banjalučkog Univerziteta u srijedu darivali krv, a tom prilikom je prikupljeno više od 50 doza dragocjene tečnosti.

Predrasude

Dr Jasmina Jovanić je rekla da pojedinci imaju pogrešno mišljenje da, ukoliko jednom daruju krv, moraju postati redovni davaoci.

- Darivanje krvi ne stvara nikakvu zavisnost. Dobra je volja davaoca da li će krv dati jednom ili više puta u životu - ističe Jovanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana