Sređivanjem duga do novca za razvoj Banjaluke

Jasmina Perišić
Sređivanjem duga do novca za razvoj Banjaluke

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je juče da će, ako na današnjoj sjednici Skupštine grada bude usvojen prijedlog o restrukturiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, značajan novac biti usmjeren u razvojne komunalne i infrastrukturne svrhe.

Radojičić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare precizirao da je trenutni dug Banjaluke oko 115 miliona KM.

- Ukoliko bude usvojen prijedlog o restrukturiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM za naredni srednjoročni period od deset godina, to bi godišnje gradu moglo da oslobodi između pet i deset miliona maraka za pomenute projekte - rekao je Radojičić.

Dodao je da su kamatne stope na trenutnom tržištu novca znatno manje od onih pod kojima se zaduživalo sa postojećim kreditima, što može donijeti pozitivan ukupni finansijski efekat, zavisno od kamatne stope koju grad dobije.

- Ukoliko odluka bude usvojena objavićemo međunarodni tender na kojem mogu učestvovati domaće i strane finansijske institucije. Nadamo se da bi do kraja prvog kvartala uspješnim završetkom tendera mogli ući u rebalans budžeta i osloboditi znatan novac već u narednoj godini - kazao je Radojičić.

Kada je riječ o strukturi budžeta za narednu godinu, gradonačelnik je rekao da na otplatu kredita ide oko 23 miliona KM, te da bi taj iznos, ako bude izvršeno restrukturiranje, trebalo godišnje da iznosi oko 12 miliona.

Kada je riječ o problemima gradske "Toplane" i dugu iz prethodnog perioda od 85 miliona KM, Radojičić je izrazio nadu da će Evropska banka za obnovu i razvoj početkom januara ponuditi model sa konačnim prijedlogom tehničkog i finansijskog restrukturiranja tog preduzeća.

- Ostale ponude u vezi su sa koncesijom, zakupom ili javno-privatnim partnerstvom, a u januaru ćemo morati donijeti odluku kakva god ona bude - rekao je Radojičić.

Prvi čovjek grada dodao je i da će ugostiteljski objekti koji ispune uslove dobiti produženo radno vrijeme, za šta će plaćati posebnu administrativnu taksu.

Pred odbornicima će se danas naći prijedlog novog budžeta, čiji je okvir 130,75 miliona KM, kao i prijedlog odluke o smanjivanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta, te odluka o olakšicama koje se odnose na porez na nepokretnosti.

Vodovod i kanalizacija

Igor Radojičić je, kada je u pitanju ulaganje u vodovodnu mrežu i kanalizaciju, rekao da trenutne potrebe ulaganja na gradskom području, isključujući projekat "Crno vrelo", iznose oko 12 miliona maraka.

- Grad će u naredne četiri godine nastojati da izdvoji ta sredstva - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana