Srbsko sabranje “Baštionik” organizuje vidovdansku akciju: Humanost posvećena uspomeni na dr Lazu

Jasmina Salopek
Srbsko sabranje “Baštionik” organizuje vidovdansku akciju: Humanost posvećena uspomeni na dr Lazu

BANjALUKA - Povodom velikog hrišćanskog praznika Vidovdana Srbsko sabranje “Baštionik” tradicionalno organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Iz ovog udruženja pozvali su sve ljude dobre volje, redovne davaoce i one koji to žele da postanu da se danas u periodu od osam do 14 časova, u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske pridruže u ovom humanom poduhvatu. Dodali su da se za dodatne informacije svi zainteresovani mogu obratiti putem telefona na broj 065/526-873.

- Ovogodišnje dobrovoljno darivanje krvi posvećujemo uspomeni na srpskog rodoljuba dr Miodraga Lazića - navedeno je u saopštenju iz “Baštionika”.

U organizaciji Srbskog sabranja “Baštionik” uz podršku Gradske uprave sutra će, sa početkom u 20.30 časova, biti održan Vidovdanski sabor.

- Uz blagoslov sveštenstva Sabornog hrama, “Baštionik” u saradnji sa Humanitarnom organizacijom “Srbi za Srbe”, Udruženjem mladih “Beli anđeo” i Udruženjem “Božur RS” organizuje Vidovdanski sabor u Banjaluci “Kosovo i Metohija - naš zavjet i nit koja nas spaja” - kazali su iz “Baštionika”.

Dodali su da je ovo četvrta godina da “Baštionik” obilježava veliki duhovni i nacionalni praznik Vidovdan, a ove godine prvi put pod pokroviteljstvom grada.

- Radujemo se susretu sa djecom sa Kosova i Metohije, a posebna čast nam je prvi dolazak prof. dr Miloša Kovića nakon ukidanja zabrane ulaska u BiH. Pozivamo sve kojima je kosovski zavjet u srcu i duši da na Vidovdan u 20.30 časova dođu u portu Hrama Hrista Spasitelja da zajedno pošaljemo poruku podrške našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji - navode iz “Baštionika”.

Napomenuli su da će u slučaju kiše program biti održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Na ovogodišnjem saboru svi sugrađani imaće priliku da uživaju u etno-muzici koju će izvoditi Branka Zečević.

- Takođe, u programu će nastupiti i djeca sa Kosova i Metohije - Olivera Mitić, Simonida Rakočević i Andrej Mihajlović, ali i hor banjalučkog Udruženja “Bijeli anđeo” te Dječiji hor Rebrovačke crkve - naveli su iz “Baštionika”.

Vidovdanski program će upotpuniti pobjednica republičkog takmičenja u recitovanju mlada glumica Milica Aničić, koja će recitovati stihove Matije Bećkovića.

Kosovo i Metohija

Iz “Baštionika” kažu da je zahvaljujući dobrim ljudima Zadužbina za Kosovo i Metohiji u školskoj 2022/23. godini stipendirala 36 djece sa Kosova i Metohije.

- Svako dijete je dobilo po 500 evra (a nekoliko njih i poseban praznični dodatak). Ukupno je prikupljeno i u proteklih 10 mjeseci uplaćeno 18.300 evra. Ove stipendije djeci i porodicama mnogo znače kao materijalna, ali još više kao moralna, ljudska i bratska podrška. Novi ciklus stipendiranja počinje sa novom školskom godinom. Molimo sve koji su u mogućnosti da nastave ovu plemenitu akciju da nam se jave do 30. septembra. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na društvenim mrežama, na našem sajtu ili na broj telefona 065/526-873 - navode iz “Baštionika”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana