Spomenik na Banj brdu nagriza zub vremena: Oštećenja sve veća, obnova na dugom štapu

Jelena Tanacković
Spomenik na Banj brdu nagriza zub vremena: Oštećenja sve veća, obnova na dugom štapu

BANjALUKA - Da bi se počelo sa obnovom spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, potrebno je da se uključe sve relevantne institucije kako bi mogle da doprinesu potencijalnoj restauraciji. Gdje je zakočilo i dalje nije jasno, jer svi lopticu prebacuju u tuđe dvorište.

Ovu znamenitost nagriza zub vremena, a oštećenja se zbog vremenskih uslova i prodora vlage šire iz dana u dan.

Iz Gradske uprave kažu da ne mogu učiniti ništa samostalno bez pomoći nadležnih institucija, a koje treba aktivno da se uključe u rješavanje ovog problema.

- Prostor oko samog spomenika je ograđen, a upućeni su pozivi nadležnim institucijama, jer je potrebno što hitnije da se pristupi revitalizaciji spomenika na Banj brdu - kažu iz Gradske uprave. Naglasili su da je evidentno da su oštećenja na spomeniku iz dana u dan veća.

- To je potvrdio i vajar Radivoj Jovičić koji je nedavno obišao spomenik i konstatovao da je potrebno što prije preduzeti mjere zaštite i to na način da se natkriju skulpturalni dijelovi spomenika, kao i da započne izvlačenje vlage, posebno iz unutrašnjosti mauzoleja, nakon čega treba pristupiti cjelovitoj obnovi ovog spomenika - rekli su iz Gradske uprave te dodali da su republičke institucije nadležne za rješavanje tog problema.

U Gradskoj upravi kažu da su nekoliko puta uputili apel nadležnim institucijama, odnosno Vladi RS i resornim ministarstvima te Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u vezi sa obnovom spomenika na Banj brdu.

Direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević rekla je za “Glas Srpske” da su na sastanku sa predstavnicima grada dogovorene obaveze i aktivnosti svakog od uključenih institucija.

- Zavod je na sebe preuzeo obavezu kontaktiranja svih fazera koji su 2003. godine radili na projektnoj dokumentaciji za obnovu te im ponudili  eventualnu ponovnu saradnju za reviziju iste - kazala je Mileševićeva.

Dodala je da nije moguće koristiti projektnu dokumentaciju jer je prošlo 19 godina, a oštećenja na spomeniku su u velikoj mjeri napredovala, a samim tim i cijene usluga fazera.

- Fazeri su se odazvali na sastanak te dostavili svoje ponude za svaku od faza projekta. Ponude su proslijeđene  gradskoj administraciji jer je grad vlasnik pomenutog spomenika te je vlasničko pravo neprikosnoveno - rekla je Mileševićeva.

Spomenik na Banj brdu je impozantno djelo poznatog vajara bivše Jugoslavije Antuna Augustinčića.

Finansiranje

Grad je iz budžeta za 2018. godinu finansirao uređenje pristupnog platoa sa 42.570 KM, što je bilo neophodno radi sigurnosti pristupa spomeniku.

Iz Zavoda su rekli da oni nisu vlasnici spomenika te da ne raspolažu sa potrebnim finansijama.

- Rano je još govoriti o finansiranju projekta dok ne bude okončana faza revizije istog - kazala je Jasna Milešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana