SNSD: Grad ima novca da prevoznicima plati subvencije, znali smo da autobusi neće stati

Jelena Tanacković
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Znali smo da gradski i prigradski prevoz neće stati jer nije bilo nijednog normalnog razloga da prevoznici danas zaustave svoje autobuse, rekao je šef kluba poslanika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić na konferenciji za novinare.

Topić ističe da su ostali dosljedni politici SNSD-a, te naglasio da grad Banjaluka ima dovoljno sredstava da pokrije za naredne ljetne mjesece razliku cijeni karte.

Prevoznici, iako su najavljivali, danas nisu zaustavili autobuse jer je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sinoć na sastanku s njima obećao da će potpisati odluku o subvencijama za jul kojima će biti pokrivena razlika u cijeni. Prevoznici zbog skupljeg goriva traže da budu povećane cijene karata.

- Vodili smo razgovore sa prevoznicima i gradonačelnikom. Ovo što je bilo na sinoćnjem sastanku to su građani trebali da znaju prije tri dana.  Treba da znaju da u budžetu grada ima sredstava za subvencije i da se plati razlika u cijeni karte. Postavljam pitanje zašto je gradonačelnik čekao deset sati prije jutrošnjeg prvog polaska da saopšti da prevoz neće stati – upitao je Topić.

Kako kaže, dizala se nepotrebna tenzija, a gradonačelnik se pokušava napraviti herojem.

- Grad je u zakonskoj obavezi da obezbjedi prevoz i ko bi jutros bio krivac da ga nije bilo ? Bio bi gradonačelnik, a ne gradska skupština. Vodili smo razgovore da se održi vanredna sjednica danas ili sutra kako bi riješili pitanje prevoza za avgust u kojem ima najmanje putnika -  rekao je Topić.

Topić tvrdi da je Stanivuković na pres konferenciji nakon sjednice Grada Banjaluka pričao drugu priču.

-Prijedlog gradonačelnika je bio da poskupljenje ide na teret građana. Na to nismo pristali. Iznos subvencija je bio 320.000 KM, pa pitam kako je to preko noći naraslo na 500.000 KM - upitao je Topić.

Prijedlog SNSD-a je da se zakaže nova sjednica za ponedjeljak, da gradonačelnik izdvoji subvencije za naredna tri mjeseca, te napominje da i u avgustu neće dobiti podršku oko izmjene cjenovnika.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da niko nije okrivio gradonačelnika zato što je cijena goriva skočila.

- Realnost je da se globalna situacija preslikala na Banjaluku.  Kada imate drugu stranu koja nema namjeru da odstupa od bilo čega, definitivno vidite da ne možete napraviti nikakvu saradnju pa nakon toga pitanje da li uopšte želite da se pojavite na nekim sastancima - rekao je Ilić.

Ilić dodaje da nije dobro dovesti se u situaciju da tražite 16 odbornika kako bi podržali neku odluku, a da su sastanci završavali bez  ikakvog rješenja.

- Kada uradite nešto dobro, tu ne zovete odbornike na otvaranja. Mi ne možemo pristati na takav stav da poskupljenja idu na teret građana, kada imamo najveći budžet - poručio je Ilić.

Podsjeća da su oni podržali besplatne udžbenike, kao i sve što misle dobrim za građane.

- Vjerujem da su građani zbunjeni i jutros pitaju da li ide javni prevoz. Ja sam rekao da će biti javnog prevoza, nakon sjednice. Zašto je došlo do situacije da ljudi pomisle da neće biti, pa da se ovo predstavlja kao jedna velika pobjeda, a ustvari je poraz - upitao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana