Snijeg i kiša pokrenuli odron na Saračici

Sanja Amidžić
Snijeg i kiša pokrenuli odron na Saračici

Banjaluka - Na području mjesne zajednice Saračica ponovo se pokrenulo klizište na putu Banjaluka - Goleši, koje prijeti da prekine putnu komunikaciju ovog naselja sa gradom, jer se na dio saobraćajnice obrušava zemlja.

Zabrinuti mještani ovog naselja kažu da je klizište aktivno još od lanjskih poplava i da se svakim danom zemlja sve više spušta na put.

- Pokrenula se velika zemljana površina koja bi, ako se potpuno obruši, mogla uništiti glavni put koji je u neposrednoj blizini i tako odsjeći ovo, ali i okolna naselja od grada - kazali su mještani ovog prigradskog naselja.

Dodaju da je proći ovom dionicom puta prava strahota jer se brdo može odroniti svakog trenutka.

- Imam osjećaj da će zemlja samo skliznuti i zatrpati nekoga. Ovom dionicom puta svakodnevno prođe na stotine vozila, kao i autobusi koji često saobraćaju - kazala je mještanka Jovanka Kremenović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Saračica Nedeljko Knežević rekao je da su prije deset dana gradskim vlastima uputili dopis za sanaciju ovog, ali i još dva klizišta na pomenutom putnom pravcu.

- Saobraćaj na ovoj lokaciji je ugrožen jer zemlja svakog trenutka može da odnese saobraćajnicu, koja je glavna putna komunikacija ovog, ali i susjednih naselja sa gradom - kazao je Knežević.

Dodao je da bi ovo klizište trebalo hitno sanirati jer ljudi već neko vrijeme ovom dionicom puta prolaze u strahu za život.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da će ekipe izaći na teren i stabilizovati klizište dok se ne uradi projektna dokumentacija kako bi se zemljište moglo potpuno sanirati.

- Prije nekoliko godina urađena je sanacija ovog klizišta bez projektne dokumentacije, nakon čega se ono ponovo pokrenulo. Sada ćemo uraditi projektnu dokumentaciju za svako klizište u gradu i kako budu dozvoljavala finansijska sredstva, radiće se sanacija - objasnio je Novaković. 

Plan

Prema Programu zajedničke komunalne potrošnje, za sanaciju klizišta u toku ove godine gradske vlasti će izdvojiti 600.000 maraka.

- Prioritetna klizišta za sanaciju su u ulicama Braće Miletić, Vojvode Uroša Drenovića, Bilećkoj, Karađorđevoj, Franca Šuberta, Mlađe Ćusića, Ponirskoj i Karanovića ulici - navodi se u programu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana