Smog tjera šetače sa banjalučkih ulica

Jasmina Salopek
Smog tjera šetače sa banjalučkih ulica

BANjALUKA - Stanovnici Banjaluke, kako oni zdravi, tako i oni sa plućnim oboljenjima, žale se da posljednjih dana “dišu na škrge”, a prema podacima koji su objavljeni na stranici “Zrak ekoakcija” kvalitet vazduha varirao je od nezdravog do vrlo nezdravog, pa čak i opasnog.

Kako su objavili na ovoj stranici, oboljeli od plućnih i srčanih bolesti, zatim stari, trudnice i djeca trebalo bi da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani ili uopšte da ne izlaze iz kuće.

- Svi ostali trebalo bi da ograniče produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani - objavili su na ovoj stranici.

Do zagađenja vazduha dolazi iz različitih izvora, kao što su industrija, saobraćaj, energetska proizvodnja, poljoprivreda i domaćinstva.

Banjalučanka Milica D. iz Lazareva, koja ima astmu, rekla je da je važno podići svijest o ozbiljnosti ovog problema i preduzeti korake ka poboljšanju kvaliteta vazduha.

- Smog, prašina i razne štetne čestice čine naš vazduh neprijatnim za disanje. Zbog toga idem u šetnju samo kad moram - kazala je ova Banjalučanka.

Dodala je da, kada se približava sezona grijanja, uvijek postoji bojazan da će se to zbog mnogih isparenja loše odraziti na njeno zdravlje.

U Odjeljenju za komunalne poslove rekli su da problem zagađenog vazduha u ovom periodu nema samo naš grad, već i mnogi okolni gradovi.

- Problem vazduha u ovom periodu nije problem samo Banjaluke, već i cijelog regiona, te je potrebno da se sve, kako lokalne, tako i republičke institucije uključe u rješavanje ovog pitanja - rekli su u odjeljenju.

Kao i svake godine u zimskom periodu, odnosno u sezoni grijanja, povećane su vrijednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, a razlog povećanog zagađenja jeste veliki broj individualnih ložišta.

Prema parametrima kvalitet vazduha u Banjaluci, kako su naveli, kada se posmatra u periodu cijele godine, je u prvoj kategoriji - tokom cijelog proljeća, ljeta i jeseni, osim u određene dane zimi.

- Za više informacija potrebno je da se oglase i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske koji je javna stručna ustanova u čijoj su nadležnosti pitanja monitoringa kvaliteta vazduha - pojasnili su nadležni iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, što se tiče mjera koje grad sprovodi s ciljem smanjenja koncentracija polutanata u vazduhu, sadi se velika količina visokog i niskog rastinja, grmlje, drveće, drvoredi, aleje, koja stvara zelene barijere koje štite od zagađenja.

- Uređenje parkova, plaža, odnosno mjesta gdje sugrađani mogu kvalitetno da provode vrijeme doprinosi poboljšanju života. Saobraćaj je usmjeren na istočni i zapadni tranzit, čime je znatno rasterećen centar grada - naveli su oni.

Ističu da kružni tokovi takođe ubrzavaju tok saobraćaja kroz grad, upotreba BL bajk sistema, promocija i korištenje javnog saobraćaja, korištenje električnih trotineta i slično. Takođe, ono što lokalna zajednica dodatno može da uradi jeste da vrši redovna mjerenja, te pravovremeno obavještava građane o indeksu kvaliteta vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana