Smještaj i topao obrok tokom hladnih dana

Jelena Tanacković
Smještaj i topao obrok tokom hladnih dana

BANjALUKA - Ljudi bez krova nad glavom, zaboravljeni od svih, umjesto da hladne noći provode na ulici i klupama, topao krevet, obrok i društvo često pronađu u Prihvatnoj stanici za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra Banjaluka.

Ova ustanova godinama pruža pomoć i podršku koja je od velike važnosti, a beskućnicima daje sigurnost i nadu u bolje sutra. Mnogi od njih već znaju da u ovoj ustanovi mogu dobiti usluge poput zdravstvene zaštite, smještaja i ishrane, koje su im najpotrebnije kada dođu zimski dani.

Glavna sestra u Gerontološkom centru Nada Jukić kazala je za “Glas Srpske” da trenutno u Prihvatnoj stanici boravi pet lica, koji imaju kompletnu uslugu.

- Donedavno ih je bilo 11, ali je zbog ugovora koji imamo sa Centrom za socijalni rad o njihovom smještaju u našu ustanovu, njih četvoro dobilo status korisnika - kazala je Jukićeva.

Ona je rekla da u Gerontološkom centru imaju deset ležaja za osobe koje nemaju smještaj.

- Međutim, tokom zime, kada su temperature ispod nule, ovakvih korisnika znalo je biti i mnogo više. Naravno, nikoga nismo vratili, snalazili smo se i pronalazili rješenja samo da bismo ih sklonili sa ulice i pružili im smještaj - rekla je Jukićeva.

Istakla je da je ove, kao i prethodne godine, situacija nešto drugačija zbog pooštrenih epidemioloških mjera koje su preporučile nadležne institucije, a kojih se u Gerontološkom centru pridržavaju.

- Prije dolaska u Prihvatnu stanicu i pružanja usluge, osobe koje žele smještaj moraju imati negativan brzi test na “kovid 19”. Nekada je bio PCR  ali im je to otežavalo rješavanje trenutne situacije - kazala je Jukićeva.

Dodala je da svi odjeli imaju ambulantu, dnevni boravak, trpezariju za ručavanje i biblioteku te da Centar posjeduje i sopstveno centralno grijanje.

- Ono što je najvažnije, ne postoji nikakva razlika u pružanju usluge između njih i naših korisnika - naglasila je Jukićeva i dodala da na svim odjelima imaju nadzor 24 sata.

Boravak

Nada Jukić kaže da boravak beskućnika po protokolu traje pet dana u Prihvatnoj stanici, nakon čega ih preuzima Centar za socijalni rad i pronalazi rješenje za njih.

- U oktobru 2005. godine Gerontološki centar je potpisao protokol o saradnji sa Centrom za socijalni rad Banjaluka, Službom hitne medicinske pomoći kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske - rekla je Jukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana