Smještaj i dalje čeka oko 2.200 djece

Maja Stanojević
Smještaj i dalje čeka oko 2.200 djece

BANjALUKA - Duge liste čekanja za smještaj mališana u predškolske ustanove dugogodišnji su problem u gradu, a na mjesto u vrtiću trenutno čeka oko 2.200 mališana.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović i dodala da je prije posljednjeg konkursa na listama čekanja za predškolske ustanove bilo 2.271 dijete. 

- Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje raspisao je u avgustu javni konkurs za prijem mališana u vrtiće koji raspolažu sa ukupno 318 mjesta u okviru ovog centra. Ukupan broj prijavljenih na konkurs bio je 597, a od toga je primljeno 223 djece, koja su po broju bodova ispunila uslove konkursa - rekla je Kurtinovićeva.

Kako je istakla, razlog zbog kojeg sva mjesta na konkursu nisu bila popunjena, između ostalog, jeste to što je većina roditelja djecu prijavljivala za iste vrtiće.

- Roditelji su bili zainteresovani za dva vrtića za koja je stiglo 65 prijava, a bilo je ukupno deset mjesta. Iz tih razloga prijavljene koji su bili prvi ispod crte preusmjeravali smo u druge vrtiće kako bismo popunili preostala mjesta - istakla je Kurtinovićeva.

Precizirala je da oni koji su bili sa najvećim brojem bodova ispod crte nisu smješteni u vrtić po svojoj želji, nego u onaj u kome je bilo mjesta za nove članove.

Kako kaže, za ovu radnu godinu su završili prijem djece, a kapaciteti vrtića su popunjeni.

- Na listi prioriteta za upis su svi kandidati koji nisu uspjeli da prođu na konkursu. Kako bude slobodnih mjesta u pojedinim vrtićima, tako ćemo upisivati djecu koja imaju najveći broj bodova na listi - navela je Kurtinovićeva.

Iz Gradske uprave najavili su da će ovaj problem biti riješen subvencionisanjem privatnih vrtića, za šta je novac planiran rebalansom gradskog budžeta.

- Realizacijom ovakve politike za manje od godinu bi bile riješene liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi - naveli su iz Gradske uprave.

Roditelji kažu da je ovaj sistem potrebno bolje urediti.

- Velike su razlike u cijenama između državnih i  privatnih vrtića. Smatram da bi grad trebalo da pruži podršku u vidu sufinansiranja privatnih vrtića - kazala je majka trogodišnjaka Branka B.

Gradonačelnik

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je ranije da će, zahvaljujući subvencijama za privatne vrtiće, grad u kratkom periodu imati riješen problem nedostatka mjesta u javnim vrtićima.

- Ako čekamo da se izgrade mjesta za potencijalno 1.000 nedostajućih mjesta, trebaće nam dva mandata. Ako se odlučimo da taj novac preusmjerimo na subvencije, trebaće nam jedna godina - objasnio je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana