Smjena Balabana i nova većina 20. jula

Vesna Popović
Smjena Balabana i nova većina 20. jula

Banjaluka - Skupština grada će 20. jula razmatrati razrješenje Budimira Balabana sa dužnosti predsjednika Skupštine grada, a gradonačelnik Igor Radojičić najavio je mogućnost da se vladajućoj većini pridruže odbornici koji ranije nisu bili dio nje.

- Više od polovine postojeće skupštinske većine, 18 odbornika je potpisalo inicijativu za opoziv predsjednika Skupštine. Samo tri odbornika DNS-a je nisu podržala i u to nisu uključeni odbornici opozicije. Da li će se neko od njih pridružiti inicijativi ili ne to ostaje da se vidi - kazao je Radojičić u petak nakon sjednice skupštinskog kolegijuma.

Napomenuo je da će o imenu novog predsjednika Skupštine grada razgovarati predsjednici gradskih odbora vladajuće koalicije najvjerovatnije 19. jula.

- Određen broj odbornika vjerovatno izlazi iz sadašnje većine, tako da postoji mogućnost da se drugi odbornici, koji ranije nisu bili dio toga, uključe u novu većinu - kazao je Radojičić.

Istakao je da će na istom zasjedanju odbornici razmatrati i prijedlog za razrješenje direktorice Centra za socijalni rad Vere Sladojević.

- Na bazi podataka iz posebnog izvještaja, moj prijedlog će biti da sadašnja direktorica bude razriješena dužnosti. Pogotovo posljednja kontrola Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koja je dio tog dokumenta, je vrlo upozoravajuća. Po mom mišljenju, ima osnova za razrješenje, ali o tome moraju da odluče odbornici - kazao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban je na zasjedanju kolegijuma dobio inicijativu za opoziv.

- Nisam je pročitao i ne znam šta su navedeni razlozi za smjenu. Kada ih pročitam onda ću iznijeti svoj stav - kazao je Balaban.

On je takođe imao primjedbu što bi na istom zasjedanju 20. jula bio imenovan i novi predsjednik Skupštine, jer, kako je dodao, mjesto nije upražnjeno.

Istakao je da će u Skupštini, kao i do sada, djelovati na strani građana.

- Kao što je i do sada Radojičić imao politiku da štiti interese građana, onda ćemo podržati gradonačelnika za ono što je interes građana - naveo je Balaban.

Naredna sjednica Skupštine, 13. po redu u sadašnjem sastavu, biće posljednja prije ljetne pauze.

Nije mogao potvrditi da li će do idućeg zasjedanja biti formiran novi klub, ali je rekao da za sada ne razmišlja o osnivanju nove partije.

Dnevni red

Na ovoj posljednjoj sjednici prije ljetne pauze odbornici će razmatrati 71 tačku dnevnog reda. Među njima je više prijedloga odluka o dodjeli prostora u zakup pod posebnim uslovima, izvještaj o radu Centra za razvoj i unapređenje sela za 2016. godinu i program rada Centra za ovu godinu te informacije o poslovanju "Toplane" za 2016. godinu i o planu poslovanja i programu investicija za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana