Smećem zatrpavaju zelenilo kraj puta

Nevena Reljić
Smećem zatrpavaju zelenilo kraj puta

BANjALUKA - Divlje deponije sve su češća pojava u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama i veliki su problem, jer su leglo glodara. Nedavno je niklo još jedno smetljište na makadamskom putu između ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu i Žitomislićke ulice na Laušu.

Mještanin Paprikovca Mirko Peulić rekao je da nesavjesni građani zatrpavaju zelenilo najčešće pored puta smećem iz domaćinstava, automobilskim gumama, starim namještajem, dotrajalom bijelom tehnikom i drugim kabastim otpadom.

- Smatram da generalno imamo problem sa nesavjesnim pojedincima koji otpad bacaju u prirodu, izbjegavajući tako da plaćaju komunalije i čuvaju životnu sredinu - kazao je Peulić.

Jovana D. iz Obilićeva kazala je da, osim što divlje deponije ružno izgledaju, predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i životinja te zagađuju vazduh i vodu.

- Čest prizor na divljim deponijama su razni glodari i insekti koji šire zarazu, a u ljetnim mjesecima okolinom se širi nepodnošljiv miris - kaže Jovana.

Stanovnica Starčevice Jelena N. kaže da su divlje deponije odraz ekološke svijesti sugrađana, koja je na niskom nivou.

- Na putu između Banjaluke i Jajca, ali i na drugim magistralnim putevima, čest prizor su deponije kraj puta. Smatram da bi trebalo u škole uvesti predmet ekologija, jer bi djecu od malih nogu trebalo učiti osnovnoj kulturi, a pod tim se podrazumijeva i čuvanje prirode - kaže Jelena.

Da bi spriječili pojavu divljih deponija na raskrsnici ulica Nikole Bokana i Zelengorske na Paprikovcu ranije su postavljane i nadzorne kamere. Iz Gradske uprave su rekli tada da nije cilj kažnjavanje, nego da bi strah da ne budu snimljeni trebalo da odvrati sugrađane od toga da otpad bacaju tamo gdje mu nije mjesto.

- U nekoliko navrata na ovoj lokaciji u naselju Paprikovac nesavjesni pojedinci formirali su divlje deponije koje smo bili primorani da uklanjamo. Da bismo pokušali da spriječimo tu negativnu pojavu i ružnu sliku u tom dijelu grada, postavili smo nadzorne kamere na ovoj lokaciji - rekli su iz Gradske uprave.

Inače, kamere konstantno premještaju na nove lokacije da bi pokrili što veće područje s ciljem suzbijanja masovno izražene pojave odlaganja krupnog otpada na nepredviđenim mjestima, najčešće pored kontejnera.

 “Građanska patrola”

Pomoću aplikacije “Građanska patrola” građani sve više prijavljuju komunalne probleme. Prema podacima sa ove aplikacije, u protekle nešto manje od dvije godine, u najvećoj mjeri prijavljeno je nepropisno odlaganje otpada, nepropisno parkiranje, oštećenja na putevima i na komunalnoj opremi, neispravna javna rasvjeta te oštećenja ili potreba za uređenjem javnog zelenila. Od pokretanja “Građanske patrole” 2018. godine zabilježeno je 10.000 prijava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana