Ulica u centru Banjaluke "ukrašena" smećem FOTO

M.V.
Foto: S.K.

BANjALUKA - Stanovnici zgrade u Gundulićevoj ulici u banjalučkom naselju Centar Aleja već dva dana pod prozorima imaju dvije mini deponije smeća jer su dva kontejnera koji se godinama nalaze na istim lokacijama ispred zgrade "nestala" .

Jutros  je stanare i prolaznike dodatno neprijatno iznenadilo i to što je smeće bilo rasuto svuda ispred zgrade pa su bukvalno morali da gaze po njemu.

- Vjerovatno su smeće tokom noći rasuli psi jer ga već dva dana niko ne uklanja. Smeće je sklonjeno sa trotoara i biciklističke staze, ali je problem ostao jer je tu i dalje deponija. Niko ne zna zašto su kontejneri, koje koriste stanari i vlasnici poslovnih prostora naše i još nekoliko zgrada, a koji su ionako bili nedovoljni sklonjeni. Ako su negdje i izmješteni, niko očigledno ne zna gdje su, a ljudi moraju da odlože smeće. U naselju ima još par kontejnera, ali su oni ispred drugih zgrada i nisu dovoljni jer je riječ o stotinama stanova - kaže jedna stanarka zgrade u Gundulićevoj.

Naglašava da je, bez obzira na razlog uklanjanja ili izmještanja kontenera suludo da smeće dva dana stoji na ulici ispred zgrade i da ga noću razvlače psi.

- Ovo je prometna ulica, u zgradi ima mnogo porodica sa djecom, trgovina, pekara, frizerski saloni, advokatske kancelarije, u blizini su sud i banka i svakodnevno pored zgrade prođe dosta ljudi. Nije normalno da prolaze pored deponije ili, još gore, da gaze po smeću - kaže ona. 

Slična situacija desila se prije nekoliko dana i u banjalučkom naselju Dragočaj, kada su hrpe otpada osvanule na mjestima gdje su bili kontejneri koji su izmješteni.


Iz Gradske uprave Banjaluka juče su poručili da se prelazi na sistem prikupljanja otpada tzv. od vrata do vrata. Kako su naveli to podrazumijeva da bi mještani u kojima su većinom individualni stambeni objekti iznosili otpad u dane odvoza pred svoju kapiju (nikako na put) u vrećici ili u kanti, a vozilo komunalnog preduzeća koje pruža uslugu odvoza bi dolazilo do svake kuće u naselju i odvozilo otpad.

Ova odluka se, međutim, ne bi trebala odnositi na stanovnike Gundulićeve.

 

Štrbac: Kontejneri nisu uklonjeni, nego pomjereni

 Kontejneri nisu uklonjeni, nego su pomjereni, a ideja je da u okviru proljećne akcije "Čisto lice grada" vršimo izmještanje kontejnera na teritoriji grada Banjaluka, rekao je za "Glas Srpske" stručni savjetnik za poslove komunalne policije Siniša Štrbac.

Dodao je da je komunalna policija obavijestila pojedina naselja da će kontejneri biti uklonjeni i da će se preći na ručno prikupljanje smeća, što znači da će građani smeće ostavljati ispred svojih kapija u tačno određene dane u tačno vrijeme.

- Primjer je naselje Kuljani, gdje ovakav način odvoza otpada funkcioniše veoma dobro već duže vrijeme, a počećemo primjenjivati ovakav sistem u svim prigradskim naseljima. S druge strane, u gradskim zonama biće uklonjeni kontejneri sa svih glavnih saobraćajnica. Kontejneri su postavljani svugdje, a to je narušavalo izgled grada - rekao je Štrbac.

Dodao je da su u Gundulićevoj ulici uklonjeni kontejneri između zgrada gdje su već postojali.

- U narednom periodu građani će biti obaviješteni gdje su kontejneri izmješteni. Niko ne želi kontejnere ispred svoje kuće, iako je grad planskom dokumentacijom odredio gdje bi trebalo da stoje. U Gundulićevoj ulici imate stanare koji su "za" i "protiv" izmještanja kontejnera - rekao je Štrbac.

Pojasnio je da će kontejnere izmještati u sporedne ulice ili iza zgrada.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana