Smeće u Priječanima pored puta, mještani u strahu od zaraze

Miloš Vasiljević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Neprijatan miris i deponije pored puta svakodnevna je slika u naselju Priječani, odakle su prije dvadesetak dana uklonjeni kontejneri. Mještani su ogorčeni zbog ovakvog stanja i strahuju od zaraze i pojave glodara i drugih neželjenih životinja.

Kako su rekli za “Glas Srpske”, osim činjenice da su kontejneri uklonjeni bez objašnjenja, problem jeste i to što kamioni za odvoz smeća, koji bi trebalo da idu od kuće do kuće, ne mogu ući u svaku ulicu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac kazao je za “Glas Srpske” da je sve počelo kada je grad odlučio da se umjesto dosadašnjeg skupljanja otpada u kontejnere, smeće odvozi po sistemu “od kuće do kuće” u prigradskim naseljima.

- Nadležno Odjeljenje za komunalne poslove i preduzeće “Čistoća” uklonili su kontejnere. Infrastruktura u Priječanima nije razvijena do nivoa da se može kamionom doći do svakog domaćinstva, došlo je do problema koje nastojimo zajedno da riješimo - rekao je Ponorac.

On naglašava da se ovi problemi moraju što prije riješiti kako ne bi ispaštali mještani.

- Ključni problem jeste to što nije dovoljno razvijena infrastruktura i što ne se ne može prići svakom domaćinstvu. Dolazi do toga da se stvaraju mini deponije  i naše komšije izbacuju često u terminima kada kamion ne prolazi, a psi lutalice smeće razvuku po naselju, mještani su najmanje krivi - rekao je Ponorac.

Naglasio je da je strpljenje komšija na izmaku. 

- Došli smo do djelimičnog rješenja problema, jer kamioni već ulaze u  neke ulice u koje nisu ulazili na početku, ali problem još nije riješen. Prelazno rješenje je i to, gdje ne može ući kamion za odvoz smeća da postavimo privremeno kontejnere dok se infrastruktura ne unaprijedi do te mjeri da kamion može ući u svaku ulicu - rekao je Ponorac.

Mještanin Priječana Mladen Novaković kazao je za “Glas Srpske” da se što prije mora reagovati, kako od naselja ne bi pravili deponiju.

- Prije 20 dana odvezeni su kontejneri u cijelom naselju, a dobili smo obećanje da će se naći drugo rješenje.

Kontejnera i rješenja od tad nema, ali zato ima smeća po cijelom naselju. Prave se divlje deponije koje stoje, psi razvlače smeće, a ujutru su ulice i dvorišta puna smeća - kazao je Novaković.

Prema njegovim riječima, mještani se boje zaraze.

-  Najbolje bi bilo da se ljudima podijele kante, da svako svoju iznese u dane kada se smeće odvozi. Nije trebalo uklanjati kontejnere dok se to ne riješi - kaže Novaković i dodaje da isto misli i većina komšija. 

Iz Gradske uprave su za “Glas Srpske” kazali da su najčistija naselja u kojima nema kontejnera, nego se smeće prikuplja “od vrata do vrata”.

- Planiraju se lokacije za organizovanje zelenih ostrva i izgradnja reciklažnih dvorišta. Komunalna policija često upozorava građane, ali veoma je teško utvrditi ko nepropisno odlaže otpad - kazali su iz grada i ponovili apel da se smeće odlaže na za to previđena mjesta.

Kameno doba

Mještanin ovog naselja, koji nije htio da mu objavimo ime, kazao je da se na ovakav način vraćamo u kameno doba i da se, koliko je danas, mora naći rješenje.

- Nemamo pravo da uništavamo i ružimo naselje, moramo brinuti o ekologiji i okolini. Valjda živimo u 21. vijeku, a ne u kamenom dobu - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana