Smeće i trava umjesto saobraćajnih znakova na poligonu za obuku vozača u Lazarevu

Katarina Šaponja
Smeće i trava umjesto saobraćajnih znakova na poligonu za obuku vozača u Lazarevu

BANjALUKA - Poligon za obuku vozača u naselju Lazarevo, koji bi trebalo da bude mjesto na kojem kandidati stiču prve vozačke vještine, zarastao je u travu i zatrpan je smećem.

Umjesto da obavještavaju i upozoravaju buduće vozače saobraćajni znakovi su srušeni i stoje na jednoj gomili, dok su linije na poligonu jedva vidljive. Mjesto na kome bi trebalo da kandidati, metar po metar, savladavaju prve kilometre uz pomoć instruktora više liči na deponiju, nego na poligon.

 - Osim toga što su linije već uveliko izblijedjele nema saobraćajnih znakova, nema uopšte uslova da se tu uči. Očigledno je da o tom mjestu nadležni uopšte ne vode računa. Čak ni trava okolo nije pokošena - kazao je kandidat na obuci Siniša P. koga smo zatekli na poligonu sa instruktorom.

On dodaje da je besmisleno da se u gradu uveliko radi na unapređenju saobraćaja, iz dana u dan niču novi kružni tokovi, a mjesto na kome trebalo da nauče voziti oni koji će kasnije krstariti gradskim ulicama polako se pretvara u deponiju.

Instruktor iz auto-škole “Ivić” Zdravko Ivić kaže da taj prostor više liči na parking za vozila, nego na poligon te da tamo ne bi trebalo svako da ima pristup.

- To je nezaštićena površina, dolaze da se okušaju u vožnji lica koja ne pohađaju auto-škole, nego samostalno uče i onda se dešava da udare u znakove - pojasnio je Ivić.

Direktor auto-škole “Volan” Milenko Stanetić rekao je kako ovaj prostor nije očuvan i da ima stvari koje bi se mogle popraviti.

- Noću tamo dolaze razne osobe i huligani koji narušavaju gradsku imovinu pa se zbog toga stvaraju određene poteškoće, jer ruše znakove i ostavljaju smeće za sobom - istakao je Stanetić.

Ipak, dodaje, trebalo bi da budemo zahvalni i na onome što imamo, jer grad Banjaluka ima odličnu infrastrukturu u kojoj kandidati auto-škola mogu da nauče dobro voziti.

- Šezdeset godina nismo ni imali poligon, sada kad postoji kakav-takav i da na njemu nešto bude, nije strašno - kazao je on.

Uništavanje saobraćajne signalizacije i komunalne opreme postalo je gotovo svakodnevna pojava u Banjaluci, a šteta koju prouzrokuju vandali godišnje iznosi i na stotine hiljada maraka.

Kako bi spriječili uništavanje gradske imovine od strane nesavjesnih pojedinaca, pooštrene su kazne za vandalizam. Odluku o povećanju novčanih kazni gradski parlament je donio sredinom prošle godine.

Prema toj odluci, umjesto dosadašnjih 100 KM za uništavanje gradske imovine i komunalne opreme kazne će biti od 2.000 do 3.000 KM.

- Napokon ćemo dobiti odgovarajuće sankcije za sve one koji se nesavjesno ophode prema imovini grada i svih građana - poručio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Uređenje

Poligon u Lazarevu je krajem 2018. godine uređen na postojećem parkingu, koji do tada nije bio u funkciji. Za uređenje ove površine iz gradskog budžeta izdvojeno je 10.000 KM, a poligon je namijenjen za obuku vozača za putnička motorna vozila, motocikle, autobuse i teretna motorna vozila.

Trenutni uslovi na poligonu ukazuju na to da jednokratne investicije nisu dovoljne bez kontinuiranog održavanja i brige nadležnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana