Slobodan Stanarević, v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi: Rupa u centru počeće da nestaje u avgustu

Vesna Popović
Slobodan Stanarević, v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi: Rupa u centru počeće da nestaje u avgustu

Banjaluka - Načelno je dogovoreno sa investitorom da na lokaciji gdje je počela gradnja "Siti mola" bude izgrađena podzemna garaža na tri etaže.

Iznad će biti centralno spomen-obilježije palim borcima Vojske RS i još neki objekti sa zelenim površinama. Do 1. avgusta će krenuti dalja izgradnja garaža i da ćemo konačno vidjeti početak kraja rupe, rekao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Slobodan Stanarević.

* GLAS: Kako gledate na važeća planska rješenja, da li postoje manjkavosti zbog kojih ih je potrebno mijenjati i da li su potrebna prilagođavanja novim potrebama grada?

STANAREVIĆ: Izgradnja nije pratila planska rješenja i mnogo toga je narušeno kroz takozvani naručeni urbanizam prethodnih godina. Izdavane su građevinske dozvole za objekte mimo svih prostorno-planskih dokumenata i sada na sve načine pokušavamo uvesti red i spasiti ono što se spasiti može. Najviše takvih objekata je izgrađeno između 1995. i 2000. godine i sada pored tih građevina koje imaju potrebne dozvole želimo da napravimo planska rješenja koja zadovoljavaju naše uslove, građane i koja će oplemeniti prostor u gradu.

* GLAS: Jeste li zadovoljni sprovođenjem regulacionih planova, koliko su često potrebne njihove izmjene i kakvo je uopšte stanje u tom pogledu?

STANAREVIĆ: Regulacioni plan nije crtež, to je plan budućih investicija u gradu. Trenutno je pokrenuto 35 promjena i najveći dio su inicijative pojedinaca. Razlog za sve promjene  je što nemamo odgovarajući urbanistički plan. Najveći naši prioriteti su izrada planova za centralno područje grada sa naseljem Aleja Centar i za područje "Čajavca". Uskoro ćemo na tenderima izabrati firme koje će uraditi regulacione planove za ove prostore. Cilj je da imamo tačno definisano područje koje obuhvata kompleks "Čajavca", Paskolinu ciglanu, dio do gradske "Tržnice", parcelu gdje je počela izgradnja "Siti mola" i naselje Aleja Centar. Pored toga grad u Aleji Centar ima i negativan ugovor koji treba popraviti. Gradu treba predati na upravljanje izgrađenu infrastrukturu koja uključuje i podzemne garaže i ulice, a treba napraviti korekcije u vezi sa zelenim površinama i sadržajima za djecu.

* GLAS: Kada će početi izrada novog urbanističkog plana o kojem se govori već nekoliko godina?

STANAREVIĆ: Važeći Urbanistički plan je star više od 40 godina. Tender za izbor firme koja će biti zadužena za izradu novog treba biti objavljen poslije ljetne pauze u avgustu. Nadam se da ćemo najkasnije u oktobru početi sa realizacijom tog posla.

* GLAS: Kakvo će na kraju biti rješenje za lokaciju na kojoj je počela gradnja "Siti mol" i da li je sa investitorima pronađeno rješenje za nadoknadu novca koji su već uložili i rezervnu lokaciju za tržni centar?

STANAREVIĆ: Načelno je dogovoreno sa investitorom da bude izgrađena podzemna garaža na tri etaže. Još treba utvrditi način podjele garaža, odnosno koliko će dobiti grad. Iznad će biti centralno spomen-obilježije palim borcima Vojske RS i još neki objekti sa zelenim površinama. Do polovine avgusta će se znati tačno kako će izgledati prostor iznad garaža. O zamjenskim lokacijama za tržni centar pregovaraju gradonačelnik i investitor. Predložen je plac na Paskolinoj ciglani i vjerujem da će investitor to prihvatiti, ali to zavisi od njihovog dogovora. Do 1. avgusta će krenuti dalja izgradnja garaža i konačno ćemo vidjeti početak kraja rupe.

* GLAS: Da li ste radili modifikacije idejnog rješenja za trg u neposrednoj blizini koji ste ranije predstavili?

STANAREVIĆ: Želimo da dobijemo rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve. Usaglasili smo da će biti više zelenila nego što je bilo u idejnom rješenju, ostaje fontana kao simbol rijeke Vrbas i biće više sadržaja koji simbolišu grad. Ako stvari na terenu i u Gradskoj upravi budu napredovale kao do sada mogli  bi imati obrise tog centralnog područja do kraja ovog mandata.

* GLAS: Da li će biti angažovan gradski arhitekta kao što je bio plan i šta je alternativa ukoliko taj plan propadne?

STANAREVIĆ: Grad treba imati gradskog arhitektu koga čeka mnogo posla. Bilo bi dobro da se što prije uključi pogotovo kad krene izrada urbanističkog plana grada u kojoj bi on imao ključnu ulogu. Koliko znam gradonačelnik konstantno pregovara sa arhitektama. Razgovarao je sa gradskim arhitektom Ljubljane, ali on zbog obaveza nije mogao prihvatiti gradonačelnikovu ponudu, a razgovarao je i sa arhitektama iz Zagreba i Beograda. Najveći problem je što se radi o stručnjacima koji imaju mnogo projekta i obaveza i koji zbog toga ne bi bili u mogućnosti da posvete potrebno vrijeme Banjaluci.

* GLAS: Koje su najvažnije kapitalne investicije u realizaciji i u planu u skorije vrijeme?

STANAREVIĆ: Najveći projekat u gradu je izgradnja tržnog centra "Delta siti" sa 63.000 kvadrata, vrijednosti 60 miliona evra i on će gradu na osnovu naknada donijeti više od četiri miliona KM. Očekujem da će njihova uplata biti sredinom septembra. Indirektna korist je što će pored tog centra biti izgrađena nova ulica koja spaja istočni tranzit sa ulicom Frane Supila i novi kružni tok. Investitor za izgradnju "Siti mola" treba uplatiti 1,7 miliona KM na osnovu naknada za izgradnju garaža. U najavi je izgradnja i četiri do pet stambeno-poslovnih objekata koji bi trebali pojedinačno na osnovu naknada donijeti između 700.000 i 800.000 KM.

* GLAS: Kakvi su finansijski efekti za gradski budžet od ubiranja naknada za koje je nadležno Vaše odjeljenje?

STANAREVIĆ: U prvih pet mjeseci samo imali izuzetno punjenje budžeta, više od pet miliona KM, što je 61 odsto više nego u istom periodu lani. Nakon toga je uslijedio blaži pad, međutim, imamo velike projekte koji su počeli i očekujemo veći priliv novca.

Građevinske dozvole

* GLAS: Da li je ubrzana procedura za izdavanje građevinskih dozvola i koliko u prosjeku traje taj proces?

STANAREVIĆ: Ako dobijemo potpunu dokumentaciju izdavanje dozvole traje najduže tri dana. Međutim, često imamo situacije da dobijemo nepotpune zahtjeve koji za sobom potežu čekanje dok stranka kompletira dokumentaciju. Od početka godine izdato je 125 dozvola za izgradnju kuća, stambenih zgrada, proizvodnih pogona i drugih objekata.

Ne živim od politike

* GLAS: Kadar ste DNS-a u kojem je u posljednje vrijeme bilo mnogo potresa, a stranku su napustili donedavni predsjednik Skupštine grada i još dva odbornika. Kakav je Vaš status u tim previranjima?

STANAREVIĆ: Žao mi je što se to izdešavalo u mojoj stranci i što smo kao druga po jačini stranka u gradu sa četiri odbornika ostali sa jednim. Nisam previše uključen u zbivanja u stranci, a ni lično me ne pogađa da li ću biti direktor u privatnoj firmi, projektant ili načelnik u Gradskoj upravi. Po profesiji sam građevinac i trudiću se da najbolje moguće obavljam svoj posao i da budem najbolji. I ovdje ću se truditi da budem najbolji. Ako politika odluči da ovo mjesto treba pripasti nekoj drugoj opciji radiću poslove za koje sam obučen na nekom drugom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana