Slobodan Gavranović: U obnovu uloženo 4,5 miliona KM

Sanja Amidžić
Slobodan Gavranović: U obnovu uloženo 4,5 miliona KM

Banjaluka - Gradska vlast je u toku prošle godine za hitnu sanaciju štete prouzrokovane poplavama i za novčanu pomoć ugroženim građanima izdvojila 4,5 miliona maraka.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović na pres-konferenciji povodom godišnjice od katastrofalnih poplava.

- Ukupno procijenjena šteta od majskih i avgustovskih poplava u gradu je oko 75 miliona maraka, međutim, biće potrebno od 100 do 200 miliona KM da šteta u potpunosti bude sanirana - kazao je Gavranović.

On je dodao da je na području grada bilo poplavljeno oko 2.260 domaćinstava, 330 privrednih subjekata, uništene brojne saobraćajnice, vodovodna i elektromreža te nekoliko mostova.

- Obnovljena su dva pješačka mosta u Rekavicama i Krminama, urađena je projektna dokumentacija za most kod “Incela”, za čiju je izgradnju iz kreditnih sredstava Vlade RS obezbijeđeno 2,3 miliona maraka - kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, na području grada aktivno je još oko 80 klizišta koja ugrožavaju brojna domaćinstva i puteve.

- Iz novca koji je obezbijedio UNDP nakon poplava obnovljeno je 100 stambenih objekata na području grada, a u toku je izbor još 100 objekata, od 205 prijavljenih, čija će sanacija biti finansirana iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija - kazao je Gavranović i dodao da će iz pomenutog programa biti finansirana i sanacija klizišta u mjesnoj zajednici Drakulić.

Gavranović je rekao da je grad od Fonda solidarnosti zatražio pomoć za hitnu sanaciju štete u iznosu od 13 miliona maraka.

- Iz Vlade Republike Srpske još nismo dobili odgovor, ali naredne sedmice očekujemo sastanak sa predstavnicima Vlade RS i ministarstava. Nadamo se da će ova sredstva biti odobrena kako bismo krenuli u dalju proceduru sanacije - objasnio je prvi čovjek grada.

Kako je rekao, jedan od glavnih projekata za zaštitu grada od poplava je regulacija korita rijeke Vrbas, ali i drugih rijeka i potoka u gradu.

Stanica na Malti

Autobusko stajalište kod “Medicinske elektronike” u junu biće premješteno na zelenu površinu na Malti.

- Zbog saobraćajnih gužvi koje se stvaraju kod “Medicinske elektronike” odlučili smo da stanicu premjestimo iz uže gradske zone. Nova lokacija je na Malti, jer taj prostor odgovara svim putnicima da mogu normalno doći do grada - rekao je Gavranović.

Civilna zaštita

Obuka članova Civilne zaštite u mjesnim zajednicama je počela.

Šef odsjeka Civilne zaštite Željko Katić je rekao da Civilna zaštita Banjaluka ima 1.100 članova.

- U narednom periodu gradska Civilna zaštita dobiće novu opremu kao što su odijela, čizme, čamci, vreće za pijesak i drugo - kazao je Katić. On je dodao da je zadovoljan odzivom građana za članstvo u Civilnoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana