Slobodan Gavranović: Nema subvencija za djecu bogatih

Vesna Popović
Slobodan Gavranović: Nema subvencija za djecu bogatih

Banjaluka - Imovinsko stanje roditelja biće presudno za odluku da li će grad subvencionisati boravak nekog djeteta u vrtiću.

Ovo je juče izjavio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović objašnjavajući planove gradskih vlasti koji predviđaju mijenjanje Odluke o subvencioniranim cijenama za korisnike usluga Centra za predškolsko vaspitanje  i obrazovanje.

Pred odbornicima Skupštine grada na sutrašnjem zasjedanju biće raspravljano i o ovoj temi jer je Programom za povećanje prihoda u budžetu grada planirana ušteda oko 400.000 KM kroz smanjenje izdataka za boravak u vrtićima.

- Subvencije neće biti ukinute svim korisnicima, već samo onim kojima realno nisu potrebne - rekao je Gavranović.

Podsjetio je da je dosadašnja praksa bila da grad sufinansira dio troškova za boravak djece u vrtićima, bez obzira na imovinsko stanje roditelja.

- To znači da su iz budžeta izdvajana sredstva za subvencije djece onih roditelja koji imaju primanja daleko veća od prosječnih primanja naših sugrađana. Ovim mjerama nisu planirana ukidanja subvencija za djecu čiji  roditelji imaju niža primanja, a posebno ne onih koji su slabijeg materijalnog stanja. Biće izrađena odluka kojom bi se ovo pitanje riješilo na pravedniji način - precizirao je Gavranović.

Istakao je da se ovim promjenama ne uskraćuje pravo na boravak u vrtićima bilo kojem djetetu.  

- Samo ćemo voditi računa koje porodice imaju potrebu za subvencijom. Na kraju krajeva, ovo je bio zaključak Skupštine grada još iz 2010. godine, a što menadžmet JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije do sada sproveo - rekao je Gavranović.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić je rekao da bilo koja mjera koja ide na teret građana nije nikakva mjera kojom će se spašavati budžet grada. 

- Ne slažem se sa tom mjerom i tražićemo da se taj prijedlog povuče - naglasio je Bosančić i dodao da generalno  ima primjedbe na cijeli Program mjera za povećanje prihoda. 

Odbornik PDP-a Aleksandar Zolak je rekao da u budžetu grada nema dovoljno prihoda te da smanjenjem izdataka za subvencije  pokušavaju da smanje rashode.

-  Gradske vlasti koriste svaku priliku da kažu kako žele da riješe problem nedostatka mjesta u vrtićima. Otvaraju  nove koji su nažalost prazni jer nemaju novca za njihovo opremanje - rekao je Zolak.

Gradska uprava tražila je od Centra za predškolsko vaspitanje da dostavi iznos koji grad potroši na subvencionisanje. Do sada je za jedno dijete plaćano 165 maraka. Za drugo dijete iz jedne porodice koje takođe boravi u vrtiću plaćano je 70 odsto od cijene ili 115,50 KM. Boravak trećeg, četvrtog i svakog narednog mališana ako u isto vrijeme pohađaju vrtić je bio besplatan. 

Obavještenje

Na vrtićima je postavljeno obavještenje roditeljima  čija  djeca imaju pravo na subvencije da moraju do 31. marta dostaviti dokaze da ostvaruju ta prava. U pitanju su roditelji ratni vojni invalidi (RVI) od prve do šeste kategorije koji su imali subvencije od 30 do 50 odsto. Dokaze moraju dostaviti i porodice sa troje ili više djece koja besplatno borave u vrtiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana