Slavni vojvoda dobija svoj kvart u Banjaluci

Miloš Vasiljević
Slavni vojvoda dobija svoj kvart u Banjaluci

Starčevica s više od 30.000 stanovnika najveće je naselje ne samo u Banjaluci, nego i u Srpskoj, a zbog lakšeg funkcionisanja dio između Bulevara Desanke Maksimović do Vrbasa i od Rebrovačke crkve do ulice Majke Jugovića mogao bi postati posebna, 58. mjesna zajednica u gradu.

Inicijativu o njenom formiranju pokrenuo je na posljednjem skupštinskom zasjedanju šef Kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović, predloživši da ponese ime slavnog srpskog vojvode Stepe Stepanovića, po kojem je nazvan i bulevar u tom dijelu grada.

Ukazao je na to da je naselje koje sada pripada MZ Starčevica preveliko i preopterećeno te da bi i u funkcionalnom i organizacionom smislu ova podjela bila dobra. Milanović je za “Glas” potvrdio da bi formiranje nove mjesne zajednice bilo korisno iz više razloga.

- Starčevica je s trenutnim brojem stanovnika funkcionalno prerasla nivo mjesne zajednice. Naselje Stepa Stepanović je i teritorijalno odvojeno od gornjeg dijela Starčevice, iako formalno dio uz Vrbas je u okviru te mjesne zajednice - rekao je Milanović.

On dodaje da ovo naselje ima sve što treba da ima jedna mjesna zajednica, a i više od toga. Uz sve to, smatra Milanović, došlo je vrijeme da se odužimo Stepi Stepanoviću zbog svega što je uradio za Banjaluku i srpski narod.

-  Imamo tu i simbolički aspekt, da se na neki način odužimo vojvodi jer je Druga armija kojom je on komandovao oslobodila Banjaluku 21. novembra 1918. godine. Baš tu u naselju je i Bulevar Stepe Stepanovića, kao jedna od najdužih ulica u gradu. Ako prođe ova inicijativa, planiramo i da pravimo spomenik Stepi Stepanoviću u tom naselju - rekao je Milanović, naglasivši da će o ovoj inicijativi, koja bi se pred odbornicima mogla naći već na idućem zasjedanju, biti anketirani i mještani.

Ekipa “Glasa Srpske” razgovarala je s nekima od njih, a ideja o formiranju nove mjesne zajednice naišla je na odobravanje.

Marko Živković koji u ovom naselju živi devet godina smatra da je ideja odlična, jer je upravo Bulevar Stepe Stepanovića i prva asocijacija na taj dio grada.

- Apsolutno podržavam tu inicijativu i mislim da je sjajna. Imamo ovdje sve, poštu, banke, ugostiteljske sadržaje, školu i dvoranu. Uz to, treba razmišljati kako da se rastereti i MZ Starčevica - rekao je Živković.

Njegovo mišljenje dijeli i Marija Ilić, koja kaže da je ovo najljepši dio grada pa bi i naziv nove mjesne zajedice bio originalan.

- Svi znamo šta je vojvoda Stepa Stepanović uradio za naš narod. Bili bismo počastvovani da se zaista tako i zove ovaj dio naselja - rekla je Ilićeva.

Opština

Odbornik pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić, koji je od 2011. do 2017. godine bio član Savjeta MZ Starčevica, rekao je da su tada pokretali inicijativu da Starčevica postane opština.

- Imamo samo jednu školu, nemamo stadion ni pijacu, a skoro smo dobili crkvu. Apsurdno je da ova mjesna zajednica ima 30.000, a u Srpskoj ima opština sa svega tri do pet hiljada stanovnika. Moramo razmišljati dugoročno da Starčevica dobije status opštine, ali prvo se mora usvojiti urbanistički plan, pa da se vidi na koliko opština bi se grad podijelio - rekao je Lazić  za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana