Slavica Milikić, predsjednica Aktiva žena GrO SP Banjaluka: Podrška inicijativi za osnivanje Alimentacionog fonda

G.S.
Slavica Milikić, predsjednica Aktiva žena GrO SP Banjaluka: Podrška inicijativi za osnivanje Alimentacionog fonda

BANjALUKA - Povodom inicijative za usvajanje Zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda Republike Srpske, predsjednica Aktiva žena Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka Slavica Milikić je izjavila da Socijalistička partija podržava sve aktivnosti vezane za usvajanje ovog veoma korisnog zakonskog rješenja.

„Nedavanje i izbjegavanje izdržavanja za djecu je jedan od velikih problema sa kojima se suočava naše društvo i pojava zbog koje su mnoga djeca izložena siromaštvu", istakla je Slavica Milikić dodavši da je poražavajuća činjenica da preko 70 odsto roditelja zanemaruje ili izbjegava ovu zakonsku obavezu.

„Podržavamo Vladu Republike Srpske u nastojanjima da riješi ovo veoma značajno pitanje. Republika Srpska će, osnivanjem Alimentacionog fonda, osigurati da djeca koja nemaju podršku jednog roditelja dobiju jednake mogućnosti kao i njihovi vršnjaci, što je jako bitno sa stanovišta zaštite prava djeteta, ali i samohranog roditelja. U svakom slučaju, djeca nisu ta koja treba da trpe", istakla je Slavica Milikić dodavši da je oblast prava djeteta sveobuhvatno regulisana Konvencijom UN o pravima djeteta, koja predviđa da država treba da pruži odgovarajuću pomoć roditeljima i zakonskim starateljima u ostvarivanju odgovornosti za podizanje djeteta.

Kako je istakla, biti samohrani roditelj je već samo po sebi težak izazov i majke ili očevi su prinuđeni da se sami nose sa teškoćama obezbjeđivanja uslova za život i da se, radi zaštite svojih, odnosno prava svog djeteta, često obraćaju nadležnim sudovima za prinudnu naplatu izdržavanja, a ti postupci nerijetko znaju da traju jako dugo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana