Skupština usvojila novo zaduženje grada: Kreditom krpe rupe

Vesna Popović
Skupština usvojila novo zaduženje grada: Kreditom krpe rupe

Banjaluka - Grad će se kreditno zadužiti za tri miliona KM kako bi bila održana tekuća likvidnost budžeta grada. Kredit je uvršćen u nacrt rebalansa budžeta koji je sa 128,2 uvećan na 138,9 miliona KM.

Tako su na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada odlučili odbornici sa 18 za i sedam uzdržanih glasova. Dokument o rebalansu budžeta upućen je na javnu raspravu, a potom će konačnu riječ dati Skupština 6. jula.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da kredit treba da zamijeni prihode koji su bili planirani, a koji ne mogu biti naplaćeni u ovoj godini.

- Prodali smo dio imovine, garaža i poslovnih prostora, ali je jedan broj kupaca to platio obveznicama. One neće sada stići na naplatu. Ne želimo da ugrozimo tekuću likvidnost i zato smo uzeli kredit - kazao je Gavranović.

Objasnio je da je, osim ovog kredita, u nacrt rebalansa uvršćen i suficit od oko 5,2 miliona KM.

- Suficit je raspoređen tako da 200.000 KM ide Centru za razvoj i unapređenje sela, 300.000 KM za projekte komunalne infrastrukture, a oko 1,5 miliona KM na opremanje Civilne zaštite - kazao je Gavranović.

Prihvaćena je i informacija o poslovanju Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL) uz zaključak da mora ići u rekonstrukciju kako bi bila izbjegnuta propast ovog akcionarskog društva.

- Situacija u ZIBL-u je katastrofalna. Zbog tužbi radnika blokiran mu je račun pa je moguće da ode i u stečaj. Moguć je spas uz kredit čiji je grad garant od 1,8 miliona KM, ali uz taj novac ZIBL mora ići i u rekonstrukciju - kazao je Gavranović.

Podržana je i informacija o finansijskom poslovanju Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Odbornici vladajuće koalicije SNSD-SP-DNS smatraju da treba napraviti presjek stanja koje je ostavilo prošlo rukovodstvo, dok je opoziciju više interesovalo u kojoj je fazi sprovođenje zaključka Skupštine grada koji nalaže da bude sproveden transparentan upis djece. Obje strane su se složile da je apsurdno da ta ustanova ima tri pomoćnika direktora.

Zahtjev Čajića

Odbornik SNSD-a Dušan Čajić tražio je odgovor na pitanje ko je dozvolio asfaltiranje puta i privatnog parkinga na putu prema Čokorskim poljima.

- Pronevjereno je 250.000 KM, jer je put asfaltiran bez odluke grada, mimo programa i bez tendera. To treba da ispitaju inspekcija i tužilaštvo - dodao je Čajić.

Vrtići

Direktor gradskih vrtića Jelena Kurtinović izjavila je da je izrada pravilnika o upisu djece u završnoj fazi.

- Jedan od kriterijuma biće zaposlenost roditelja te da li su samohrani ili pripadaju kategoriji RVI. Svi zahtjevi će dobiti svoj broj i šifru i to će biti postavljeno i na internet stranici i na oglasnoj tabli, tako da će roditelji moći u svako doba vidjeti koji su na redu čekanja. Komisija će jednom mjesečno razmatrati upis - rekla je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana