Skupština grada usvojila odluku o novom zaduženju

Vesna Popović
Skupština grada usvojila odluku o novom zaduženju

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada usvojili su na jučerašnjem zasjedanju odluku o novom kreditnom zaduženju grada od 3,5 miliona KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da tim novcem žele obezbijediti redovno funkcionisanje gradskih institucija.

- Podizanje kratkoročnog kredita je bilo neophodno kao interventna mjera, jer imamo evidentan pad prihoda budžetskih sredstava od šest miliona KM. Isto tako problem predstavlja i finansiranje određenih obaveza zbog toga što je Vlada RS obaveze prema gradu ispunila obveznicama vrijednim pet miliona KM koje nisu gotovina - objasnio je Gavranović.

Naglasio je da su interni prihodi od taksa, naplate parkinga drastično povećani, ali oni su beznačajni u ukupnoj strukturi budžeta.

- Nama umjesto 40 miliona KM, koje imamo sada od PDV-a, treba bar 65 miliona KM ili kao što smo nekada imali 80 miliona KM - rekao je Gavranović.

Dodao je da je grad za dvije godine otplatio 120 miliona KM kredita te da ostaje još 118 miliona KM.

- Da bi bile realizovane veće investicije u gradu potrebno je podići kredit od 30 do 50 miliona, a to trenutno nije moguće - naveo je Gavranović.

Najavio je da će danas u skupštinsku proceduru uputiti nacrt rebalansa budžeta grada kojim je predloženo umanjenje za oko četiri miliona KM. Tako bi umjesto dosadašnjih 120,8 miliona budžet iznosio 116,8 miliona KM.

Potvrdio je da je predloženo i umanjenje rashoda za plate zaposlenih u javnoj upravi na nivou grada od 36,8 miliona KM za oko 150.000 KM.

Komentarišući navode opozicije da ovaj kredit ne bi bio potreban da je grad od republike dobio više novca za sanaciju štete od prošlogodišnjih poplava Gavranović je rekao da nije zadovoljan iznosom novca koji je dobio grad po ovom osnovu.

- Razgovarao sam sa predstavnicima Vlade RS o tom pitanju i negodovao što je Banjaluka na niskom nivou u pogledu aktiviranja novca na radovima sanacije infrastrukture. Ne mogu da prigovorim Vladi RS što je djelovala po prioritetima, ali vidim problem da u budućem periodu Banjaluci ne bude doznačavan novac - rekao je Gavranović i dodao da je prema gruboj procjeni, gradu potrebno 150 miliona KM za sanaciju svih posljedica poplava.

Odbornici DNS-a bili su suzdržani u glasanju za odluku o dodatnom kreditnom zaduženju.

- Nismo dobili objašnjenje koliko je punjenje budžeta i za šta će tačno biti iskorišćen novac od ovog kredita - rekao je odbornik DNS-a Nenad Šibarević.

Put

Komentarišući navode pojedinih odbornika da je na gradilištu zgrade "Grand trejda" izgrađen pristupni put mimo regulacionog plana, Slobodan Gavranović je rekao da se radi o privremenom rješenju.

- Nerealan je postojeći regulacioni plan koji predviđa četiri saobraćajne trake od kojih jedna nigdje ne vodi. Trajni prilaz bi trebalo da bude iz ulice Vuka Karadžića - kazao je Gavranović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana