Skupština grada u utorak o subvencijama za javni prevoz

Srna
Skupština grada u utorak o subvencijama za javni prevoz

BANjALUKA - Skupština grada Banjaluka raspravljaće na sjednici u utrorak, 6. oktobra, o dodijeli 450.000 KM subvencija privrednim subjektima koji vrše javni prevoz putnika na području grada da bi prevazišli negativne posljedice izazvane epidemijom virusa korona.

U obrazloženju odluke je navedeno da su smanjenje privrednih aktivnosti, apelovanje da se javni prevoz manje koristi zbog mogućnosti širenja virusa, te manja mobilnost na području grada uticali na znatno smanjenje broja putnika u javnom prevozu.

Prema toj odluci, grad Banjaluka subvencionisaće javni prevoz da bi se održao sadašnji redovni red vožnje u gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je Srni da je redovni red vožnje u gradskom prevozu vraćen 31. avgusta, ali je broj putnika jako mali, ali da, izuzev đaka i manjeg broja radnika, gotovo nema ostalih putnika.

On je dodao da su prevoznici koji obavljaju gradski i prigradski prevoz već poslije sedam dana odvijanja redovnog reda vožnje zatražili da se broj polazaka i linija redukuje za 50 odsto ili da se obezbijede dodatna finansijska sredstva zato što je održavanje ovakvog javnog prevoza potpuno finansijski neodrživo za njih kao prevoznike.

"Poslije nekoliko sedmica razgovora sa prevoznicima odlučeno je da se obezbijede subvencije za prevoz", napomenuo je Radojičić.

On je dodao da su za vanrednu sjednicu predložene dvije odluke koje će omogućiti subvenciju u iznosu od 450.000 KM za održavanje javnog prevoza sa postojećim brojem linija i frekvencijom, do kraja godine.

Dopunom odluke o podršci privrednim subjektima, koja će se takođe naći na vanrednom šestom zasjedanju, dodatno će biti produžena subvencija komunalne takse do kraja godine onim subjektima kojima je zabranjen rad.

Odbornici bi trebalo da razmotre i odluke o donošenju Akcionog plana "Zeleni grad", o bratimljenju Beograda i Banjaluke i odluku kojom bi se poljoprivredno zemljište površine 9.903 metara kvadratnih u naselju Derviši, koje je vlasništvo grada ustupilo po projektu "Osnaživanje i oporavak osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija".

Sjednica će biti održana uz poštovanje svih epidemioloških mjera u Banskom dvoru sa početkom u 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana