Skupština grada raspravljala o Toplani: Obezbijediti uredan završetak grijne sezone

Vesna Popović
Skupština grada raspravljala o Toplani: Obezbijediti uredan završetak grijne sezone

Banjaluka - Skupština grada traži da, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, bude obezbijeđen uredan završetak grijne sezone 2016/17, bez prekida grijanja za korisnike usluga "Toplane", i da grad pruži svu neophodnu podršku kako bi ovaj zadatak bio izvršen.

Ovo je zaključeno juče u nastavku šeste sjednice Skupštine grada. Gradonačelnik Igor Radojičić dobio je saglasnost da pregovara o modalitetima koji će omogućiti "Toplani" da sklopi ugovor o nabavci dodatnih količina energenta koje su neophodne do kraja sezone, a ne kao što je ranije bilo predloženo u iznosu do 3,5 miliona KM.

- "Toplana" nije obezbijedila dovoljno mazuta i ova saglasnost bi trebalo da omogući da se obezbijede potrebne količine energenta - rekao je Radojičić.

Odbornici su usvojili modalitete restrukturiranja "Toplane".

- Neophodno je odmah pristupiti donošenju odluke o sistemskom rješenju problema daljinskog grijanja kako bi to bilo operativno za narednu sezonu. Prioriteti su koncesija, zakup, javno-privatno partnerstvo, robni kredit i strateško partnerstvo - naveo je Radojičić.

Zaključeno je da se ne odbaci u cijelosti aranžman sa EBRD-om, ali da on ima dvije velike mane.

- Povećanje garancija "Toplani" sa 20 na 65 miliona KM ugrozilo bi budžet, a pitanje je da li bi sistem koji bi stvorio EBRD bio održiv jer bi i dalje u upotrebi bio mazut - kazao je Radojičić.

Dodao je da svaki modalitet ima prednosti i mane.

- Jasno je da treba graditi novo postrojenje, uvesti umjesto mazuta drvo, ali najveći problem predstavljaju investicije, koje iznose oko 20 miliona KM - rekao je Radojičić.

Istakao je da se nakon istraživanja ovog problema pokazalo da nijedna investitor nije zainteresovan da uđe u "Toplanu", koja je dužna više od 85 miliona KM.

- Govorimo o novoj investiciji, novom objektu, ali to ne znači da bi stari sistem otišao u stečaj. Morali bismo pregovarati o finansijskom restrukturiranju u zavisnosti od toga u kojem dijelu bismo koristili mazut - rekao je Radojičić.

Odbornici opozicije smatraju da su predložena rješenja o restrukturiranju "Toplane" loša, a većina bi se odlučila za robni kredit.

- Ugovor sa "Ideal kompanijom" o pozajmici mazuta nije dobar. On je nezakonit jer isporučuju mazut koji ima do tri odsto sumpora, a zakon kaže da može imati do jedan odsto - kazao je Mirošljević.

Radojičić je rekao da mu je žao što pojedini odbornici lobiraju za neke firme.

Smijeniti rukovodstvo

Odbornici NDP-a pozvali su gradonačelnika Igora Radojičića da smijeni rukovodstvo gradske "Toplane" zbog katastrofalnog stanja u tom preduzeću.

Upućen je i zahtjev da "Toplana" znatno umanji račune građanima u svim dijelovima grada u kojima je grijanje bilo na nezadovoljavajućem nivou.

- "Toplana"stalno vodi procese utjerivanja dugova i otimanja lične imovine građana zbog neplaćenih računa, ali istovremeno ne snosi nikakvu odgovornost za loše grijanje i smrzavanje građana - kazali su u NDP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana