Skupština Grada dala zeleno svjetlo Mitrovićevoj pumpi

Vesna Popović
Skupština Grada dala zeleno svjetlo Mitrovićevoj pumpi

Banjaluka - Skupština grada dala je juče zeleno svjetlo za zahtjev preduzeća "Oktan promet", čiji je vlasnik narodni poslanik Vojin Mitrović, za promjenu regulacionog plana u Lazarevu kako bi bila izgrađena benzinska pumpa.

Nakon žustre rasprave ova tačka dnevnog reda je prihvaćena sa 19 glasova za, šest protiv i tri uzdržana. Prijedlog za izmjenu RP "Regionalni centar", koji obuhvata prostor pored autoputa Banjaluka - Gradiška i Bulevara Milutina Milankovića, već je bio na dnevnom redu Skupštine 27. oktobra, ali tada nije dobio potreban broj glasova.

Izgradnja benzinske pumpe planirana je na dijelu parcele za koju grad tvrdi da je njegovo vlasništvo i da je to bio dio zemljišta koje je grad dao na raspolaganje i korišćenje Poljoprivrednoj školi. U toku je sudski spor za utvrđivanje vlasništva nad tom parcelom.

Da je ova tačka privukla veliku pažnju odbornika pokazalo je i usvajanje samog dnevnog reda. U ime Kluba odbornika PDP-NDP odbornik PDP-a Aleksandar Zolak je tražio njeno povlačenje iz skupštinske procedure uz obrazloženje da se gradski parlament već izjasnio o tom pitanju. Ovaj prijedlog nije dobio podršku.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević smatra da ovu odluku nije trebalo prihvatiti.

Odbornik SNSD-a i predsjednik skupštinske Komisije za prostorno uređenje Dušan Čajić rekao je da su ispunjeni zakonski uslovi za pokretanje inicijative.

- Komisiju ne interesuje stranačka pripadnost - rekao je Čajić.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da se regulacionim planom ne diraju vlasnički odnosi.

- Izmjena ovog planskog dokumenta ne utiče na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sudskim putem. Ako se desi da se gradu vrati navedeno zemljište, ono će samo imati veću vrijednost, imajući u vidu investiciju koja bi se tu realizovala - objasnio je Gavranović.

Istakao je da se na navedenom prostoru ne može graditi do okončanja sudskog postupka.

- Dobili smo obavještenje pravobranioca da u tom predmetu ne treba izdavati građevinsku dozvolu - kazao je Gavranović.

Potvrdio je da je u Gradsku upravu stigla saglasnost mještana Đuričića za izgradnju elektromreže preko njihove zemlje koja bi obezbijedila napajanje strujom pumpne stanice u Vulinima na platou Manjače.

- Time će domaćinstva u Donjim Lusićima i Lokvarima dobiti vodu - kazao je Gavranović.

"Toplana"

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević je rekao da još nije dobio ugovore koje je "Toplana" sklapala sa dobavljačima. - Klub odbornika PDP-NDP će pokušati sakupiti svu dokumentaciju o toj temi i da će protiv direktora "Toplane" podnijeti krivičnu prijavu - naveo je Mirošljević.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da će odbornik dobiti tražene ugovore, ali da postoji određena procedura koja se mora ispoštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana