Skraćenim putem do dokumenata

Vesna Popović
Skraćenim putem do dokumenata

Banjaluka - Izgradnja, obnova i opremanje 16 mjesnih kancelarija, uz elektronsko uvezivanje sa centralnom bazom matičnih evidencija, olakšali su građanima put do dokumenata, ovjera i izvoda iz matičnih knjiga. Istovremeno, one su uticale na smanjenje gužvi u prijemnoj kancelariji Gradske uprave.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za opštu upravu Slavko Tanasić i dodao da je ovaj napredak postignut kroz desetogodišnji projekat unapređenja pružanja usluga građanima koji je završen krajem avgusta.

- U svim mjesnim kancelarijama građani mogu dobiti ono što im treba iz opsega rada matičnih službi, a da ne moraju ići u Gradsku upravu i "sobu 16" i tako gubiti vrijeme i novac - kazao je Tanasić.

Dodao je da stanovnici Banjaluke koji su rođeni u drugim gradovima Republike Srpske ne moraju putovati u rodna mjesta kako bi dobili rodne listove.

- To mogu uraditi u gradu pod uslovom da su podaci iz matičnih evidencija uneseni u Centralnu bazu na nivou RS - objasnio je Tanasić.

Precizirao je da je bilo potrebno da unesu oko 400.000 podataka iz matičnih evidencija u elektronsku bazu kako bi

cijeli sistem mogao funkcionisati.

- Pri kraju je i postupak provjere tačnosti unesenih podataka - naveo je Tanasić.

Naglasio je da značaj mjesnih kancelarija u funkcionisanju grada najbolje pokazuje obim posla koji obave svake godine.

- U 2014. godini službenici su uradili 214.179 poslova, koji se mogu svrstati u 14 grupa. Urađeno je 113.000 provjera  podataka iz matičnih evidencija, ovjereno 47.000   različitih dokumenata, izdato 24.600 rodnih listova, obavljeno je 385 vjenčanja i slično - naveo je Tanasić. 
Kako bi se izašlo u susret potrebama građana udaljenijih dijelova grada, dodao je Tanasić, izgrađena su tri nova objekta za smještaj mjesnih kancelarija i to u Srpskim toplicama, Vrbanji i Borkovićima.

- Uložen je novac i u sanaciju postojećih objekta koji su, pored toga, dobili računarsku i drugu opremu za rad - ističe Slavko Tanasić.

Sjedišta

Mjesne kancelarije se nalaze u Zalužanima, Kolima, Srpskim toplicama, Piskavici, Borkovićima, Stričićima, Karanovcu, Bočcu, Saračici, Golešima, Dragočaju, Krupi na Vrbasu, Bronzanom Majdanu i Vrbanji, s tim što se u okviru mjesne kancelarije Potkozarje obavljaju poslovi i za Šimiće.
 

Poslovi

- vođenje matičnih knjiga za područja mjesnih kancelarija

- unos podataka matične evidencije u elektronsku bazu

- provjere podataka iz matičnih evidencija po zahtjevima MUP-a

- razmjena podataka sa Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH

- izdavanje rodnih i vjenčanih listova, izvoda iz MK umrlih, uvjerenja o državljanstvu 

- izdavanje radnih knjižica

- ovjera dokumenata

- obavljanje poslova u vezi sa izborima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana