Škola u Adi ostala zaključana, sporan naziv, ali i zid

Jasmina Salopek
Škola u Adi ostala zaključana, sporan naziv, ali i zid

BANjALUKA - Novoizgrađena škola u Adi u petak je bila jedina koja u svoje klupe nije primila prvačiće i ostale đake, jer je gradonačelnik Draško Stanivuković otkazao otvaranje.

Potvrdila je ovo “Glasu Srpske” direktorica Osnovne škole (OŠ) “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić koja je naglasila da je prijem za 23 prvačića upriličen u centralnoj školi u Boriku.

- Oni su se upoznali sa učiteljicom, dok su učenici od drugog do petog razreda, koji su trebali preći u Adu, ostali u matičnim školama - rekla je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima, sa roditeljima djece koja bi trebalo da idu u novoizgrađenu školu, dogovoreno je da đaci na nastavu u Adu krenu od ponedjeljka.

Roditelji su zbunjeni cjelokupnom situacijom, kaže Vilendečićeva, a dodatno ih zbunjuje i naziv škole “Kosovo i Metohija” jer znaju da je to područna škola koja je u okviru OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”.

Dodaje da se tačan naziv škole definiše Zakonom o osnovnom obrazovanju.

- Područno odjeljenje, uz naziv centralne škole, ima i naziv mjesta u kojem se nalazi. Shodno tome, ona može samo da nosi ime OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Ada - pojasnila je Vilendečićeva i dodala da se zahvalnost Srbiji za izgradnju ove škole, mogla iskazati postavljanjem spomen-ploče.

Osim što je sporan početak rada ove škole i broj đaka koji će pohađati nastavu u njoj, sporno je i to što se ispred škole nalazi zid kojim bi se djeca veoma lako mogla popeti na krov i pasti.

- Bila je komisija iz ministarstva koja je napravila zapisnik i izvođaču radova će biti naloženo da pojača mjere bjezbjednosti, a sve dok to ne riješe, škola će obezbijediti dežurstvo radi sigurnosti đaka - dodala je Vilendečićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković nije krio zadovoljstvo što je nova škola spremna da dočeka đake, istakavši da nema ljepšeg načina da se započne nova školska godina.

- Raduje nas činjenica što ćemo zajedno sa rukovodstvom Srbije u narednim danima obići objekat koji ponosno nosi najljepše ime “Kosovo i Metohija” i tako ozvaničiti početak rada prve škole koja je u Banjaluci izgrađena u protekle dvije decenije - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana