Škola sporta okuplja mališane željne avanture

Katarina Šaponja
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Mališani iz Banjaluke imaju priliku da besplatno nauče voziti rolere zahvaljujući instruktorima punim strpljenja i ljubavi, kao i Gradskoj upravi koja sufinansira projekat Sportsko-rekreativnog udruženja „Kasper”.

Projekat nosi naziv „Točkići dostupni svakom Banjalučaninu”, koji za cilj ima da razvije program za djecu i porodicu u mjesnim zajednicama, a realizuje se već sedmu godinu zaredom.  Osnivač i trener škole sporta „Kasper”, Filip Babić kazao je da na treningu bude od 70 do 100 polaznika podijeljenih u šest grupa, od početnika do naprednih vozača rolera.

- Na mjesečnom nivou bude oko 350 polaznika, a za četiri mjeseca, koliko svake godine traje škola, taj broj iznosi oko 1.500 učesnika koji prođu kroz ove treninge - rekao je Babić te dodao kako im je cilj da naprave sadržaj za djecu predškolskog i školskog uzrasta tokom ljetnog raspusta.

Kako kaže, okupljaju se svake subote u ulici Sime Šolaje, na takozvanoj građi od 19 časova, a trening traje sat vremena.

- To je prema mom mišljenju jedini prostor u gradu koji ima površinu da primi toliku djecu, gdje su bezbjedni od saobraćaja, a lokacija je svima dostupna, jer je u centru grada - naveo je Babić.

Prema njegovim riječima, pojedini članovi donesu svoju opremu, a za one koji je ne posjeduju, škola obezbjeđuje kacige, štitnike i role.

- Smatram da je pravi potez da se djeca prvo isprobaju u rolanju sa našom opremom, a onda kada im se svidi sebi obezbijede istu - rekao je trener i dodao kako se većini djece dopadne ovaj sport te nastave dalje sami da voze rolere nakon što nauče osnove. 

Iz Gradske uprave su istakli da sva djeca predškolskog i školskog uzrasta mogu pristupiti besplatnoj školi rolanja, a za korištenje opreme potrebno je da se prijave na broj telefona 065/306-080.

Majka šestogodišnje djevojčice Anja Popović kaže da osmijeh na licu djeteta koje prvi put savlada vožnju, čini ovu školu jedinstvenom.

- Kćerki sam rekla da nije važno koliko puta padne, važno je koliko puta ustane. Ovdje djeca ne stiču samo vještine voženja rolera, već uče kako da prevladaju strahove i da budu uporni - kazala je Popovićeva.

Škola „Kasper” zimi organizuje i besplatnu školu klizanja za vukovce koju pohađa oko 150 njih, a održava se na klizalištu u centru grada.

- Takođe, svakog avgusta organizujemo i porodično sportsko druženje u kojem učestvuju djeca i roditelji, na jezeru Manjača - istakao je Babić.

Lani, kako kaže, druženje se poklopilo sa zborom na Manjači, ali i vremenski uslovi nisu bili zadovoljavajući pa je održano na Banj brdu.

- Nama je želja da to bude vodeni sadržaj pa ćemo se potruditi da organizujemo jedan vikend u avgustu te ove godine odemo na jezero Manjača - rekao je trener.

Kamp na Balkani

„Kasper” je prošlog utorka na jezeru Balkana organizovao „Kamp pun zabave” sa željom da djecu upoznaju sa sportovima na vodi.

- U programu smo imali vožnju kajakom, kanuom, rafting čamcem, pedalinom, veslanje na sup dasci te hodanje zorbom i rolerom, odnosno loptom i valjkom za hodanje po vodi - kazao je Babić.

Pored navedenih aktivnosti, kako ističe, upoznali su ih sa svijetom ronjenja i organizovali razne igre, kao i veliki broj igara bez granica, kako na vodi tako i na terenima.

- Svi polaznici tokom realizacije programa na vodi imali su prsluke za plivanje, tako da su na izlet mogli ići i neplivači - rekao je trener. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana