Uštede za vjenčanja posvađale Stanivukovića i Banjca

Jelena Stanić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Uštede na izdvajanjima za vjenčanja u Galeriji Muzeja Savremene umjetnosti koje je predložio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posvađale su njega i odbornika SP-a u Skupštini grada Dragana Banjca.

Banjac je na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka kazao da oko 68.000 KM koje se izdvajaju za vjenčanja nisu  velika ušteda i da se treba štedjeti na drugim stavkama.

Stanivuković mu je odgovorio da Gradska uprava ne pomaže Muzej samo kroz iznajmljivanje ovog prostora, već i na druge načine.

-Ono na šta Vi, kao bivši načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu, trebate pripaziti jeste zlupotreba javnih nabavki u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a o uštedama nemojte pričati jer ste imali četiri godine da štedite- naveo je Stanivuković.

Banjac mu je odgovorio da je Odjeljenje za finansije nadležno za budžet Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Dodao je da on zna šta znači podizati djecu u ovom gradu, te da se četiri godine borio za to da se poboljša situaciju u školama i vrtićima.

U banjalučkom Banskom dvoru u toku je sjednica Skupštine grada na kojoj će, između ostalog, biti razmatran prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta ovogodišnjeg gradskog budžeta od 149,4 miliona KM.

Na usvojenom dnevnom redu je i prijedlog odluke o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području Banjaluke za 2021. godinu.

Prijedlog odluke o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području Banjaluke predložila je skupštinska većina predvođena SNSD-om, a tim dokumentom predviđa se umanjenje poreske stope na nepokretnosti za ovu lokalnu samoupravu za 50 odsto kako bi privrednicima bio olakšan rad tokom pandemije virusa korona.

Sa dnevnog reda današnje sjednice skinut je Nacrt odluke o izmjenama Poslovnika Skupštine grada, kojim je predloženo da Skupština grada ima jednog umjesto do sada dva potpredsjednika. Komisija za propise, predstavke i provođenje etičkog kodeksa Skupštine grada većinom glasova nije dala podršku da se na današnjoj sjednici razmatra ova tačka dnevnog reda. Takođe sa dnevnog reda ove druge sjednice skinut je Prijedlog zaključka o ponovnom utvrđivanju nacrta izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Drakulić.

Odbornik PDP-a Ivan Begić pitao je zašto se ne prihvati predložena izmjena Poslovnika Skupštine grada kada gradski parlament može da funkcioniše i sa jednim potpredsjednikom.

-To bi bile značajne uštede u budžetu i na godišnjem, a kamoli na četvorogodišnjem nivou – naglasio je Begić.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić (SNSD)rekao je da bi se nešto ukinulo mora prvo da bude izabrano, što je kako je naveo – u skladu sa važećim zakonom.

-Na samoj sjednici Komisije smo razgovarali da Poslovnik treba da pretrpi određene izmjene odnosno da ga uskladimo u određenim segmentima, što će sigurno biti predmet budućih razgovara i usklađivanja – dodao je Ilić.

Podrška djeci

Odbornici na današnjem zasjedanju nose zlatnu traku na reveru kao simbol podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti, a povodom  obilježavanja 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana