Prekinuta sjednica Skupštine grada: Poslovna zona u Ramićima posvađala odbornike

Jelena Tanacković
Foto: A.Čavić

BANjALUKA - Sjednica Skupštine grada danas je prekinuta jer odbornici nisu podržali dnevni red iako je većina od 58 tačaka dnevnog reda prošla proceduru, dok su određene tačke, koje su naknadno dodate, izazvale veliku pažnju.

Na raspravi je trebalo da se nađe i rješenje o imenovanju direktora Turističke organizacije grada, te prijedlog odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada, regulacioni planovi i kadrovska pitanja.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je novinarima da se na dnevnom redu nije nalazila tačka koja se odnosi na imenovanje upravnih odbora gradskih preduzeća.

- Odbijena je inicijativa gradonačelnika da se imenovanje članova upravnih odbora vrati u skupštinsku proceduru. Preduzeća su ušla u ozbiljan problem funkcionisanja i upravni odbori ne mogu da razmatraju i usvajaju tačke kako bi poslovali u narednom periodu, a oni ne mogu da funkcionišu bez gradske administracije - rekao je Ilić.

On je naveo da je Skupština ovo prepoznala kao vid blokade gradonačelnika ka gradskim institucijama.

Pravu buru na aktuelnom času izazvala je tačka koja se odnosi na Poslovnu zonu Ramići, a koja bi trebalo da omogući dolazak investitora iz Italije u Banjaluku.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da se radi "o zločinačkoj politici prema narodu zbog neusvajanja regulacionih planova".

- Odgađanje dnevnog reda je nedopustivo i neizdrživo. Monstruozno je ovo što je učinjeno, ne žele da razmatraju po hitnom postupku tačke koje će zaposliti ljude i donijeti prihod veći od 80 miliona godišnje - naglasio je Stanivuković.

Istakao je da se nikada u istoriji nije desilo da procedure, koje su vezane za otvaranje radnih mjesta, budu zakočene.

- Njih su zbunile dodatne tačke dnevnog reda, a prolongirali su ovu sjednicu - rekao je Stanivuković.

Odbornik Pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić Medo rekao je da političko prepucavanje ne bi trebalo da ide preko leđa građana.

- Ove odluke su neophodne i o njima treba da se raspravlja. Puno je ulica i projekata koje je potrebno raditi i realizovati. Apsurd je da vodimo dilemu o dokumentaciji i dozvolama gdje bi trebalo da se zaposli 300 radnika - rekao je Lazić.

Kolegijum

O novom dnevnom redu odlučiće Kolegijum Skupštine grada, čija je sjednica zakazana za sutra u 10 časova.

- Nadam se da ćemo usvojiti novi dnevni red i da će sjednica biti održana iduće sedmice - kazao je Mladen Ilić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana