Sjećanje na ustaški pokolj u Potkozarju

M. V.
Sjećanje na ustaški pokolj u Potkozarju

BANjALUKA – Udruženje građana "Kozara" u subotu obilježava 82. godinu od stradanja srpskih civila koje su ubile ustaše petog i 12. februara 1942. godine u potkozarskim selima.

Nakon liturgije, biće upriličen parastos i polaganje vijenaca za ubijene srpske civile. 

Predsjdnik UG "Kozara" Zoran Milaković rekao je za "Glas Srpske" da se skoro sedam decenije ćutalo o pokolju srpskih civila u Potkozarju (Ivanjskoj), Piskavici i Verićima. 

- Nisu se držali parastosi, ljudi su ubijeni na kućnom pragu i svi su sahranjivani u svoje dvorište. Nije postojalo spomen obilježje za iste, sada je završeno,  a u tom pokolju u Drugom svjetskom ratu ubijena su 624 civila, od toga 208 djece do 15 godina, a najveći  pokolj srpskih civila bio je 12. februar - rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, to treba da ostavimo istoričarima i djeci da znaju šta se dešavalo  srpskom narodu u potkozarskim selima. 

- Oni koji se  ne sjećaju prošlosti osuđeni su da je ponovo prožive, zato smo popisali sva imena ubijenih, kada su rođeni i  ubijeni, tako da ne može biti bilo kakvog negiranja - rekao je Milaković.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana