Maturanti iz 1967. godine na poseban način obilježili jubilej: Osam sadnica čuva sjećanje na nekadašnju „Realku“

Jelena Tanacković
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Maturanti nekadašnje banjalučke Gimnazije, takozvane „Realke“ zasadili su danas osam sadnica, povodom obilježavanja 55 godina mature, ali i kao znak sjećanja ove generacije na mjesto gdje se nekada nalazila obrazovna ustanova, koju su pohađali.

Maturanti, koji su srednjoškolsko obrazovanje završili 1967. godine, na taj način su predali štafetu generaciji, koja uskoro privodi kraju školovanje u banjalučkoj Gimnaziji.

Tako je ovaj prostor, na zelenoj površini kod Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, gdje se prije razornog zemljotresa nalazila „Realka“, uljepšan ukrasnim drvećem tulipanovca ili liriodendrona, koje je obezbijedila Gradska uprava.

Predstavnik maturanata generacije iz 1967. godine, Luka Medar, rekao je da ga je ovaj trenutak podsjetio na mladost i gimnazijske dane.

- U ovom trenutku mi se čini kao da i nije bilo tako davno. Gimnazijalci su bili veoma vezani za „Realku“, voljeli smo je i plakali za njom kada je srušena. Ovaj simbol od osam stabala biće sjećanje na osam odjeljenja, koja su završila školovanje 1967. godine - rekao je Medar.

Direktorka Gimnazije Vita Malešević kazala je da je teško riječima opisati njihov entuzijazam, ali i značaj ove ideje.

- Odajem čast uspjesima svim maturantima, ali i današnjoj generaciji koja će krenuti istim stopama, uz želju da postanu uspješni i dobri ljudi - kazala je Maleševićeva.

Istakla je da su sjećanja na davno prohujale dane dovele do veoma dobre i korisne ideje.

- Školski život je period pun obaveza i odgovornosti. Htjela sam da se nekadašnji i sadašnji maturanti sretnu na mjestu bivše „Realke“ - rekla je Maleševićeva.

Maturantica Gimnazije Mihaela Crnadak kazala je da će ovo simbolično preuzimanje štafete nastaviti i naredne generacije.

- Drago nam je da se dogodio ovaj susret starih i mladih generacija koji će dati sjaj Gimnaziji - rekla je Crnatkova.

Zemljotres

Banjalučka „Realka“ srušena je u snažnom zemljotresu, koji je pogodio Banjaluku 1969. godine. Tada je u gradu oštećeno i srušeno na hiljade objekata, privrednih društava, javnih i stambenih zgrada, kuća, puteva, mostova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana