Sigurna ruka tjera strah od stomatologa

 Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Na samom ulazu u kampus smještena je moderno opremljena stomatološka ordinacija, kao dio katedre Medicinskog fakulteta, odsjek stomatologija, u kojoj vrijedni studenti uz osmijeh tjeraju strah od zubara, a pacijentima pružaju sve usluge potpuno besplatno.

Studentkinja pete godine stomatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Bojana Marjanović kazala je za “Glas Srpske” da na vježbama u sklopu predavanja obrađuju različite teme, te da znanje primjenjuju na pacijente.

- Na praksi radimo sve, od popravke zuba do čišćenja kamenca, ali i protetske radove. Imamo vježbe i iz dječije stomatologije, a usluge nudimo i starijim pacijentima - rekla je Marjanovićeva.

Napomenula je da su sve usluge, od pregleda do popravke zuba, potpuno besplatne, osim protetskih.

- U tom slučaju pacijenti plaćaju samo materijal koji se koristi za izradu - kazala je Marjanovićeva dodajući da koriste isti materijal kao i u drugim ordinacijama. Kazala je da se na termin ne čeka dugo.

- Kod djece najčešće radimo zalijevanje fisura, dok ostali pacijenti mahom dolaze zbog liječenja zuba i čišćenja kamenca. Voljeli bismo da nam na vježbe dolazi još više pacijenata kako bismo im pomogli, ali i stekli praksu - rekla je Marjanovićeva.

Kazala je da su uz studente na praktičnoj nastavi uvijek i asistenti koji nadgledaju njihov rad.

- Oni nas uvijek savjetuju, upute i pomognu, te nam kažu kako treba da radimo, pa je dosta lakše. Nakon nekoliko vježbi i mi se oslobodimo straha - kazala je Marjanovićeva.

Njena koleginica, takođe studentkinja pete godine stomatologije Jovana Dabić kaže da im je na časovima prakse zabavno, ali i poučno.

- Na početku svako ima određenu dozu straha. Međutim, svi se brzo opustimo, jer su sa nama asistenti i profesori - rekla je Dabićeva dodajući da joj je zanimljivija dječija stomatologija.

Da je ovaj vid prakse koristan, saglasna je i asistentkinja, specijalista paradontologije i oralne medicine Nina Zubović. 

- Nema drugačijeg načina da studenti nauče pravilno da rade, osim prakse. I sama sam donedavno imala plombe, koje su mi prije 20 godina radile kolege na praksi tokom studentskih vježbi - kazala je Zubovićeva.

Pacijentkinja, koja nije željela da joj objavimo ime, kaže da je kod studenata stomatologije bila već tri puta.

 - Na početku je bilo malo straha, ali sada ga nema. Preporučila bih i drugima da dođu - kazala je ova pacijentkinja. 

Naručivanje

Svi koji žele da im studenti stomatologije u kampusu (Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A) besplatno poprave zube, sve informacije o tome kako da se naruče mogu dobiti putem društvenih mreža (na “Fejsbuku”: “StuDent - studenti Stomatologije Banja Luka”, na “Instagramu”: “stu_dentbl”) ili na broj telefona 066/047-479.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana