Sigurna kuća i u doba pandemije utočište za žrtve

Ilijana Božić
Sigurna kuća i u doba pandemije utočište za žrtve

Tokom izolacije usljed pandemije virusa korona veći je rizik od nasilja u porodici te je zato i povećana zabrinutost za žene koje u njoj trpe neki vid nasilja.

Kazala je to za “Glas Srpske” socijalna radnica iz Fondacije “Udružene žene” Dragana Miljković te istakla da je u Sigurnoj kući početkom aprila utočište potražilo 14 žena i djece koji su preživjeli porodično nasilje.

- Pribojavamo se da će izbjegavanje socijalnih kontakata i izolacija omogućiti nasilnicima da pojačano vrše sve oblike nasilja što će onemogućiti žrtve da se za podršku obrate organizacijama i institucijama koje pružaju pomoć - rekla je Miljkovićeva.

Ona je istakla da se broj žena žrtava nasilja u Sigurnoj kući nije povećao u martu.

- Sigurna kuća funkcioniše kao i do sada, samo sa pojačanim mjerama  higijenske kontrole i nadzora žena i djece koji borave u njoj. Ono što je evidentno je da žene imaju pojačanu potrebu za individualnim i grupnim razgovorom i dodatnu brigu oko djece ili primarnih porodica koje nisu sa njima - kazala je Miljkovićeva.

Ona je naglasila da radnice Sigurne kuće pokušavaju adekvatno odgovoriti na obaveze djece školskog uzrasta, te svakodnevno sa njima prate nastavu i komuniciraju sa nastavnicima.

- Imamo dobru saradnju sa banjalučkim Domom zdravlja te uspijevamo da dobijemo recepte za neophodne lijekove, ali žene ne idu na zdravstvene preglede. Ova situacija dodatno utiče na njih, jer se na neke preglede čeka od mjesec do tri, pa su zabrinute za zdravlje - istakla je Miljkovićeva.

Dodala je da pojedine žene, koje su bile zaposlene, trenutno ne rade te da je pitanje šta će biti sa njihovim zaposlenjem kada se situacija normalizuje.

- Takođe, njima u Sigurnoj kući u skladu sa procjenom bezbjednosti nije bilo ograničeno kretanje pa je i za njih ovo stresna situacija, jer ne mogu kontaktirati sa svojom socijalnom mrežom podrške osim telefonskim putem - rekla je Miljkovićeva.

Naglasila je da su do sada uspijevali da nabave sve što je ženama koje su žrtve nasilja, u Sigurnoj kući potrebno kada je riječ o namirnicama.

- Apelujem na sve koji poznaju nekog kome je neophodna pomoć i podrška zbog nasilja u porodici da ih upute na Fondaciju “Udružene žene” koja godinama pomaže, osnažuje i pruža podršku onima kojima je to najpotrebnija, odnosno ženama i djeci - kazala je Miljkovićeva.

SOS telefon

Dragana Miljković savjetuje ženama koje trpe nasilje u porodici da potraže pomoć putem SOS telefona 1264 koji je aktivan 24 časa.

- Ženama i djeci koje su žrtve nasilja šaljemo poruku da nisu sami i da smo tu za njih - rekla je Miljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana