Sezona alergija počela ranije zbog sušnog ljeta

Katarina Šaponja
Sezona alergija počela ranije zbog sušnog ljeta

BANjALUKA - Jak alergen, korovska biljka, ambrozija prema polenskom semaforu, ali i broju ljudi koji se sve češće javljaju ljekarima zbog reakcija na nju, počela je da cvjeta.

Pedijatar i pulmolog Branislav Lolić izjavio je da mu se već javljaju pacijenti sa ovim tegobama te da je najveća koncentracija polena ambrozije od sredine avgusta do sredine septembra.

- Već od treće godine života djeca postaju alergična, a kako odrastaju sve je više alergičnih, tako da ova muka zahvata sve uzraste - pojasnio je Lolić.

Kako kaže, najčešći simptomi su zapušenost i svrab u nosu, kihanje i suzne, crvene oči, a kod nekih se javljaju i tegobe otežanog disanja.

- Najvažnije jeste to da se pacijenti, ukoliko imaju navedene tegobe duže od sedam dana koje nisu praćene temperaturom, odmah jave svojim doktorima te prema njihovim savjetima uzmu terapiju - rekao je Lolić.

On je istakao da ima nekoliko vrsta lijekova, pojedini se daju djeci i odraslima čim se pojave tegobe, a drugi se dodaju u zavisnosti od simptoma.

- U drugu grupu spadaju različite vrste sprejeva, kapi te inhalatorni kortikosteroidi koji se daju nešto prije pojave tegoba i veoma dobro kontrolišu napade - naveo je Lolić.

Iz Doma zdravlja ističu kako je sezona alergije na ambroziju počela ove godine malo ranije, zbog sušnog ljeta i ranijeg sazrijevanja ove biljke.

- Alergiju na polen ambrozije razvijaju osobe koje imaju genetsku predispoziciju te imaju pojačan imunološki odgovor u kontaktu sa ovim alergenom - pojasnili su iz ove ustanove.

U većini slučajeva, kako kažu, simptomi alergije na polen značajno utiču na kvalitet života oboljelih, ali nisu životno ugrožavajući.

- Ova alergija može biti potencijalno opasna kod pacijenata oboljelih od alergijske astme, a koji su alergični na ambroziju. Kod ovih pacijenata kontakt sa polenom ambrozije može dovesti do teških pogoršanja bronhijalne astme - rekli su iz Doma zdravlja.

Kako navode, vremenske prilike utiču na koncentraciju polena u vazduhu. Tako vjetar koji raznosi sitne čestice može doprinijeti povećanju koncentracije polena.

- Najmanja koncentracija polena ambrozije u vazduhu je nakon kiše pa se pacijentima sa ovom alergijom savjetuje boravak na otvorenom prostoru u ovom periodu - istakli su oni.

Najbolji način da se ublaže simptomi alergije na polen ambrozije jeste, kako navode iz Doma zdravlja, izbjegavanje kontakta sa alergenom.

- Pacijentima savjetujemo da u periodu kada je visoka koncentracija polena ambrozije izbjegavaju boravak u prirodi te boravak na otvorenom prostoru, pogotovo u jutarnjim satima od pet do deset časova kada je koncentracija polena najveća - kazali su iz ove ustanove.

Prema njihovim riječima, prilikom boravka u zatvorenom prostoru trebalo bi da koriste klime sa ugrađenim filterima za polene, da pojačano održavaju higijenu u smislu da nakon boravka na otvorenom prostoru često peru kosu, ruke i garderobu, jer se polen može zadržavati na ovim mjestima.

- U slučaju da ove mjere ne daju adekvatne rezultate, po preporuci ljekara se mogu koristiti lijekovi za lokalnu ili sistemsku primjenu, što zavisi od težine simptoma - istakli su iz Doma zdravlja.

Banjalučanin Branislav Predojević koji godinama muku muči sa alergijama, kaže da je počeo osjećati simptome čim se vratio sa mora.

- Već nekoliko dana osjećam tegobe poput zapušenog nosa, kihanja te povremene glavobolje - pojasnio je Predojević i dodao da mu u borbi sa ovim pomažu određene tablete.

On ističe kako u jutarnjim časovima, ukoliko može, izbjegava izlazak u prirodu, jer je tada koncentracija polena ambrozije u vazduhu veća.

- Pretežno u šetnju ili nabavku izlazim naveče, a takođe mi pomaže što držim zatvorene prozore u kući ili u automobilu - izjavio je Predojević.

Apel

Iz Odjeljenja za komunalne poslove istakli su da je u toku redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije sa javnih površina u gradu i trajaće dok traje cvjetanje ove alergene biljke - do kraja septembra.

Oni su uputili apel i građanima da se uključe u akciju i unište ambroziju u svom okruženju ili da pozovu Komunalnu policiju (broj telefona: 051-306-464) ukoliko primijete pojavu ambrozije na javnim površinama i u privatnim dvorištima te inspekciji (broj telefona: 051/244-428) ako ambroziju uoče na poljoprivrednom zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana