"Sedmica umjetnosti" u Gimnaziji: Kreativni đaci prikupljaju donacije za ekskurziju

Miloš Vasiljević
Foto: V.Tripić

BANjALUKA - U toku je sedma "Sedmica umjetnosti" u Gimnaziji, tokom koje će učenici posjetiocima prirediti umjetničke večeri, a sav prihod koji je na dobrovoljnoj bazi biće usmjeren za plaćanje maturske ekskurzije za đake koji su slabijeg finansijskog stanja.

Direktorica Gimnazije Vita Malešević kazala je za "Glas Srpske" da su svi prilozi na dobrovoljnoj bazi.

- Naši đaci na ovaj način pokazuju solidarnost i humanost, a ove godine u aktivnosti je uključeno njih 150. Učenici pokazuju da su na pravom putu, jer brinu o svojim drugarima - kazala je Maleševićeva.

Dodala je da je ponosna na svoje učenike koji su zaslužili svaku pohvalu.

- Ova sjajna priča pokrenuta je prije sedam godina od tadašnjih učenika naše škole, koji su skupili novac svojim drugovima da idu na ekskurziju. Naredne generacije nastavile su istim stopama - rekla je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, đaci svake godine prave sve bolju i sadržajniju "Sedmicu umjetnosti", a postavka se nalazi u holu škole.

- Dramsko veče bilo je fantastično. S njihove tačke gledišta imali su dramu kako vide svijet, šta oni hoće i kako ih mi, roditelji nesvjesno nekad kočimo - rekla je Maleševićeva.

Cilj ove manifestacije, kako kaže, jeste da se djeca uključe, ali i da uvijek budu podrška jedni drugima. Dodaje da trenutno njihova škola broji 1.164 učenika.

- U subotu će biti žurka u Domu omladine, a novac koji se prikupi biće poklonjen djeci koja boluju od autizma - rekla je Maleševićeva, dodavši da je završna žurka otvorenog tipa.

Maturant opšteg smjera i jedan od organizatora "Sedmice umjetnosti" Selena Berić kazala je za "Glas Srpske" da su njihove kolege prije sedam godina pokrenule ovu akciju sa ciljem da se skupi novac za ekskurziju učenicima koji su u težoj materijalnoj situaciji.

- Umjetnost je bila način da se dođe do tog cilja i zahvalni smo im što su to pokrenuli. Tradicija je bila prekinuta samo tokom korone. Učenici rade, priprema traje nekoliko mjeseci, oduzima dosta vremena ali znamo da činimo dobru stvar pa s radošću i pristupamo aktivnostima - rekla je Berićeva te dodala da svaka "Sedmica umjetnosti" nadmaši onu prethodnu.

Kazala je da su prvo veče prikazali predstavu "Ko je kriv".

- Zatim smo imali veče vizuelne umjetnosti, performans koji je bio buntovnički sa sprejevima, izložbu i premijeru filma. U srijedu veče, na Dan žena, poetsko veče otvorio je književnik Milan Rakulj - kazala je Berićeva. Dodala je da slijede muzičko i plesno veče, a u subotu žurka u Domu omladine.

- Predstavićemo se sa šest različitih vrsta umjetnosti, povezanih motom "Kriva je perspektiva" - istakla je Berićeva.

Darivanje krvi

Prema riječima direktorice Vite Malešević, gimnazijalci pokazuju humanost na djelu.

- Nedavno smo imali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno 50 doza. Jedan naš učenik je za 18. rođendan darovao krv i to je bio poklon za punoljetstvo, ništa drugo nije tražio. Gest za svaku pohvalu - rekla je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana