Satima u redu u Gradskoj upravi čekaju zbog legalizacije

Nevena Bunić
Satima u redu u Gradskoj upravi čekaju zbog legalizacije

Banjaluka - Višečasovno čekanje u redovima i gužve u hodnicima posljednjih dana postali su uobičajena slika ispred šaltera Gradske uprave, na kojima se predaju zahtjevi za legalizaciju objekata.

Rok za predaju zahtjeva ističe 31. decembra, a mnogi građani odlučili su da ovu zakonsku obavezu ostave za kraj godine, što potvrđuje i podatak da dnevno bude predato između 400 i 500 zahtjeva.

Građani koje samo juče zatekli u Gradskoj upravi stajali su u redovima i po nekoliko časova, a na pitanje zašto su čekali zadnji rok odgovaraju da su čuli da će biti popusta.

- Čekam već dva sata i mislim da ću još toliko. Mislila sam da će biti neki popust, pa tek sada predajem zahtjev - rekla je Marija V.

Pojedini stanovnici smatraju da je procedura legalizacije komplikovana.

- Legalizujem kuću u Lazarevu. Nama starijima je malo konfuzna ova procedura, mlađima vjerovatno nije. Ima dosta papirologije. Čekam dugo, a stigao sam otići i da doručkujem dok čekam svoj red - rekao je građanin, koji nije želio da mu objavimo ime.

Većina je zadovoljna uslugom i ljubaznošću lica koja rade na šalterima.

- Tek sam došao, ne znam kada ću završiti. Trebala su mi tri dana da prikupim papire. Moj otac je trebalo da uradi ovaj posao, ali nema vremena. Čuli smo da će cijene za legalizaciju biti niže pri kraju roka i to je razlog što tek sada predajem zahtjev - rekao je Aleksandar Vrhovac iz Kumsala.

Da bi se izašlo u susret velikom broju građana koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju produženo je radno vrijeme šaltera jedan i dva na kojima se zaprimaju zahtjevi. Ovi šalteri do petka će raditi od 8 do 20 časova. U subotu će šalteri biti zatvoreni, ali građani dokumentaciju mogu poslati poštom.

Gužve su od početka decembra zabilježene i u područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Banjaluci.

Zbog povećanja broja zahtjeva otvorena su dva dodatna šaltera, a uveden je i rad subotom. Od 15. decembra produženo je i radno vrijeme šaltera, koji rade od 7.30 do 19 časova, dok posljednjeg dana ove godine neće raditi.

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, trenutno se u obradi nalazi oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju. Procjenjuje se da na području grada ima oko 22.000 bespravno izgrađenih objekata.

Uslov

Legalizovati se mogu samo objekti koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24. maja 2013. godine.

- Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od glavnog projekta - naveli su ranije u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Potrebna dokumenta

- zahtjev za legalizaciju

- kopija katastarskog plana sa identifikacijom starog i novog premjera

- dokaz o vlasništvu (izvod iz javne evidencije o nepokretnostima)

- geodetski snimak objekta

- građevinska dozvola, ako je bila izdata

- gradska administrativna taksa

*****

do 100 kvadrata - 100 KM

do 200 kvadrata - 500 KM

do 300 kvadrata - 1.000 KM

do 400 kvadrata - 2.000 KM

*naknada za legalizaciju

*******

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana