Šareni kutak i utočište za 100 mališana doma "Rada Vranješević"

Ilijana Božić
Šareni kutak i utočište za 100 mališana doma "Rada Vranješević"

BANjALUKA - U sklopu Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" juče je otvoren vrtić "Tratinčica" u kojem će biti smješteno oko 100 mališana iz Doma, ali i grada.

Direktor Doma Vladimir Kajkut kazao je novinarima da je vrtić otvoren s ciljem socijalizacije i inkluzije djece bez roditeljskog staranja u društvenu zajednicu. 

- Obdanište će moći da primi do 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta. Za relizaciju projekta Vlada Republike Srpske donirala je 100.000 KM. Vlada Republike Srbije donirala je 100.000 evra za fazu dva, adaptaciju  prostora i nabavku namještaja - rekao je Kajkut.

Dodao je da su prije nekoliko mjeseci iz sredstava UNICEF-a uredili prostor u kojem će biti savjetovalište djeci bez roditeljskog staranja i mališanima izdvojenim iz bioloških porodica.

- Grad bi trebalo da nam dodijeli stambenu jedinicu koju bi koristili mladi bez roditeljskog staranja koji napuštaju Dom. To bi bio jedan vid prvih koraka osamostaljivanja. Grad nam je poslao dopis prije mjesec da imaju stan od 49 kvadrata na Starčevici, ali da Centar za socijalni rad treba da donese prijedlog gradu kako bi ta jedinica mogla da se dodijeli Domu - rekao je Kajkut i dodao da početkom 2020. godine Dom planira da otvori Prihvatilište za djecu žrtve porodičnog nasilja, te za mališane zatečene u skitnji i prosjčenju.

Ministarka porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović istakla je da je na institucijama da Domu i djeci kontinuirano pružaju podršku.

- Rukovodstvo i vaspitači se trude da djeci pruže njegu, pažnju i ljubav, a sigurna sam da će uz našu pomoć oni pronaći put, otkriti najveći potencijal i postati dobri i uspješni ljudi - rekla je Davidovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić istakao je da Vlada RS registrativno, organizaciono i finansijski planira da pomogne ovu ustanovu.

- Kroz inicijativu Kluba poslanika SNSD-a imali smo amandman u okviru Zakona o socijalnoj zaštiti koji nam je omogućio da produžimo boravak djece u Domu nakon 18 godine. Kroz grant Vlade od 500.000 KM isplaniraćemo niz programa koji će dati mogućnost i podršku za različite vrste usluga. To će dati sigurnost korisnicima, roditeljima, a i radnicima Doma - rekao je Šeranić.
 

Podrška Srbije


Generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić istakao je da Srbija odnos prema Srpskoj manifestuje velikom ljubavlju, brigom i pažnjom. 

- Na ovom primeru vidimo tu podršku. Posebno poštovanje i sluh imam prema ustanovama ovog tipa, jer se ovde formiraju zdrave, normalne i pametne ličnosti - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana